foto: Wikipedia

V petek, 22. septembra 2023, ob 9.30 uri, vas Muzej krščanstva na Slovenskem in Občina Ivančna Gorica vljudno vabita na odprtje pohodniške Poti cistercijanov.

Pot cistercijanov v Stični je del več kot 6300 kilometrov dolge mednarodne pohodniške poti, ki povezuje samostanske pokrajine šestih evropskih držav (Way of Cistercians https://cisterscapes.geoway.de/). Pot popelje pohodnike v neokrnjeno divjino, kulturno krajino in med kulturno dediščino. Sedemnajst partnerjev iz petih držav (Avstrije, Češke, Nemčije, Poljske, Slovenije) je v sklopu projekta Cisterscapes podrobno preučilo in raziskalo sledi, ki jih je skozi stoletja v kulturni krajini za seboj pustilo delovanje cistercijanov. Pot cistercijanov poteka v smeri proti Cîteauxu v Burgundiji, od koder izvira cistercijanski meniški red.

Samostan Stična, v delu katerega deluje javni zavod Muzej krščanstva na Slovenskem, je odlična izhodiščna točka za raziskovanje bogate zapuščine cistercijanov. Odkrivate jo lahko na dveh krožnih poteh (14 km in 24 km), ki sta označeni z rumenimi rozetami in informativnimi tablami. Izredno slikovita je tudi večdnevna pot, ki povezuje Stično in Kostanjevico na Krki, kjer je Galerija Božidarja Jakca prav tako partner v projektu Cisterscapes. (www.cisterscapes.eu/en/downloads-cistercian-way).

Z odptjem pohodniške Poti cistercijanov v bližnjo in daljno okolico stiškega samostana širimo interaktivno razstavo o kulturni krajini cistercijanov izven muzejskih prostorov. Na več lokacijah, ki se nahajajo na področju Občine Ivančna Gorica, boste spoznali, kako so stiški cistercijani skozi stoletja preoblikovali pokrajino (postavili mline, uredili ribnike, zasadili trto, postavili kapele in cerkve…).

Muzej krščanstva na Slovenskem je od leta 2019 partner v evropskem projektu Cisterscapes (Cistercian landscapes connecting Europe). V okviru projekta Cistercijanske pokrajine, ki povezujejo Evropo smo raziskovali kulturno krajino cistercijanov, prispevali vsebino v skupno bazo podatkov, postavili sodobno interaktivno razstavo o  kulturni krajini stiških cistercijanov in pripravili prvi del slovenske Poti cistercijanov, ki jo bomo slovesno odprli 22. septembra 2023.

SŠK