Se za Janeza Cerarja obetajo boljši časi? (foto: posnetek zaslona / Youtube)

Janez Cerar je duhovnik in lazarist, ki pa je že najmanj leto dni “brezposeln”, saj se je lani poslovil od vodenj župnij Stara Oselica in Nova Oselica, menda po odločitvi ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta. V osrednjo hišo Misijonske družbe (lazaristov) se ni vrnil, po poročanju nekaterih medijev naj bi stanoval zasebno ob pomoči dobrih prijateljev. Sicer pa je prepoznaven član iniciative Dovolj.je in zagrizen borec proti spolnim zlorabam ter njihovemu prikrivanju. Prav zato naj bi mu v cerkvenih krogih tudi nagajali.

Lani naj bi se ob njegovem odhodu iz župnij zapletlo, saj mu drugega službenega mesta v škofiji niso ponudili, kar pomeni, da bi se moral vrniti k lazaristom. Vendar se tja, kjer se dogajajo spolne zlorabe, ne bo vrnil, je dejal. Prav tako ga niso sprejeli v drugih škofijah. V preteklosti je deloval tudi na Dolenjskem in sicer v Škocjanu. Med razlogi za blokado pri dušnopastirskem delu nekateri navajajo vpliv kardinala Franca Rodeta, ki sicer prihaja iz vrst lazaristov.

Po zadnjih neuradnih, a precej zanesljivih podatkih, ki so nam jih posredovali naši viri, pa bi lahko Cerar nadaljeval dušnopastirsko poslanstvo v škofiji Celje, kar sicer še ni uradno potrjeno. Premestitve duhovnikov v celjski škofiji sicer še niso javno objavljene.

C. R.