Dvorana Državnega sveta (foto: arhiv Demokracije)

Državni svet Republike Slovenije, Varuh človekovih pravic Republike Slovenije, Komisija pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci ter Inštitut za kanonskopravne vede pri Teološki fakulteti organizirajo simpozij z naslovom 3o let uveljavljanja svobode veroizpovedi v Republiki Sloveniji, ki bo v torek, 18. maja 2021, ob 10. uri v dvorani Državnega sveta Republike Slovenije.

“Republika Slovenija je z osamosvojitvijo leta 1991 in sprejetjem ustave odprla novo poglavje v odnosih, ki zadevajo razmerja do verskih skupnosti. Zanikanje in omejevanje verskih svoboščin po II. sv. vojnije doživelo preobrat v dogodkih, povezanih z našo osamosvojitvijo, ko je v ospredje družbenega vrenja in zahtev civilne družbe po demokratizaciji prišlo tudi zavzemanje za celovito uveljavljanje človekovih pravic in svoboščin.Verska svoboda se uresničuje individualno in kolektivno. Po eni strani je vera nekaj osebnega, po drugi strani pa ima tudi družbeno razsežnost, saj vključuje etiko, ki ureja človekov način življenja. Kadar se religija izraža kolektivno v smislu, da se verniki povezujejo, da bi vero lažje živeli, jo branili, obhajali bogoslužje ipd., poseže tudi na področje pravnih razsežnosti življenja v skupnosti, kar vse lahko vpliva na pravo države. Bistvo pravnih odnosov med državo in verskimi skupnostmi se kaže v skupku norm države, ki zadevajo te skupnosti, oziroma v civilni ureditvi verske pojavnosti, to je verski svobodi. Država, ki se ima za demokratično in spoštuje človekove pravice, se zaveda omejenosti v izvajanju svoje moči nad verskimi skupnostmi. Taka država se tudi bolj zavzema za njihovo priznanje ter spodbujanje in zaščito verske svobode. Tridesetletnica samostojne države je priložnost za oceno stanja na področju verskih svoboščin in položaja verskih skupnosti pri nas, prav tako pa tudi priložnost, da se opozori na pomanjkljivosti ter izpostavi primere dobrih praks,” je zapisano v vabilu, ki ga je podpisal predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Zaradi razmer v zvezi z epidemijo covid19 lahko vsi zainteresirani spremljate posvet v živo na https://drzavnisvet.si/ in preko povezave na spletni strani STV Skledar (YouTube in Twitter)

Na simpoziju bodo med drugim sodelovali tudi apostolski nuncij v Sloveniji nadškof Jean-Marie Speich, upokojeni ljubljanski nadškof dr. Anton Stres, sicer predsednik Komisije Pravičnost in mir pri SŠK, prodekan teološke fakultete dr. Stanislav Slatinek, kanonist dr. Sebastijan Valentan, ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič in dr. Ivan Štuhec.

Celoten program je na voljo TUKAJ.

C. R.