Revija Edinost in dialog se je v drugi številki letnika 77 (2022) – in v prihajajoči prvi številki letnika 78 (2023) – dotaknila vprašanja vpliva religije na politiko in javno življenje. V tematski številki so avtorji iz različnih držav predstavili primere sobivanja politike in religije v nekaterih državah sveta in ponudili vpogled v pomembnost in pestrost problematike razmerja med religijo in politiko v sodobnem svetu. 

Zaradi izjemne relevantnosti tematike uredništvo revije Edinost in dialog v sodelovanju s Centrom judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor organizira enodnevni mednarodni simpozij, ki bo potekal 18. oktobra 2023 v virtualni obliki. Mednarodni simpozij bo posvečen vprašanju vpliva religije na politiko in javno življenje nekoč in danes, s posebnim poudarkom na Bližnjem vzhodu.

Program

Simpozij se bo začel ob 9.00 in se zaključil predvidoma ob 17.20. Za vstop v simpozij uporabite spodnjo povezavo.

Zoom povezava: https://uni-lj-si.zoom.us/j/96187325126 (ID: 961 8732 5126)

Uradna jezika simpozija bosta slovenščina in angleščina. Dogodek se bo snemal za promocijske namene. S prisotnostjo soglašate s snemanjem.

Grafično podobo simpozija sestavljajo skice treh oljenk iz Biblične arheološke zbirke Teološke knjižnice Maribor. Prekrivajoče oljenke s področja Izraela in Palestine, obrnjene druga proti drugi, predstavljajo tri monoteizme v dialogu, ki se napajajo ob istem monoteističnem »viru« (istem Bogu, ki se v Svetem pismu pogosto razodeva v ognju). Vse tri oljenke imajo razbit osrednji predel. Mogoče je, da so bile zlomljene zaradi uporabe, verjetneje pa so bili (mitološki motivi) razbiti namenoma kot posledica verovanja, ki je prepovedovalo upodabljanje ljudi in živali. S tem predstavljajo lep primer vpliva religije na politiko in javno življenje na Bližnjem vzhodu.

Avtor skic: Andrej Preložnik; oblikovanje: Samo Skralovnik