Koprska stolnica (foto: Wikipedia)

V novomašni številki Družine, ki je izšla prejšnji teden, so našteti – poleg novomašnikov – tudi vsi letošnji jubilanti. Med njimi je 37 zlatomašnikov (50 let duhovništva), dva železomašnika (70 let), en diamantni mašnik (65 let), šest biseromašnikov (60 let) in šestnajst srebrnomašnikov (25 let).

Med zanimivostmi omenimo, da so med jubilanti i iz vrst redovnih skupnosti najštevilčnejši jezuiti, ki jih je šest (trije srebrnomašniki, dva zlatomašnika, to sta p. Lojze Bratina in p. Tomaž Podobnik, in diamantni mašnik p. Jože Kokalj, ki je dolgo leta deloval v župniji Ljubljana – Sv. Jakob). Sledi jim pet salezijancev, med njimi trije srebrnomašniki, zlatomašnik Ciril Slapšak ter železomašnik Rudi Borštnik.

Med znanimi letošnjimi zlatomašniki pa velja omeniti koprskega škofa dr. Jurija Bizjaka, ki je svoj jubilej obeležil prav danes v koprski stolnici. Naslednje leto, natančneje februarja, pa bo dopolnil 75 let, kar pomeni kanonično določeno starost, ob kateri škofje ordinariji podajo odpoved škofiji, zato je možno, da bo Cerkev na Slovenskem že v prihodnjem letu dobila še enega novega škofa. Na upokojitev pa čaka beograjski nadškof Stanislav Hočevar, ki je 75 let dopolnil lani in se bo verjetno po tistem, ko bo imenovan njegov naslednik, vrnil v Slovenijo.

C. R.