foto: Pixabay

Verjetno je med vami kdo, ki je že naročal knjige in nabožne predmete preko internetne trgovine Medžugorje (TUKAJ). Sicer simpatična spletna trgovina pa ima eno napako: nahaja se na ozemlju Bosne in Hercegovine, slednja pa ni članica Evropske unije. Kar s seboj prinaša številne sitnosti.

Morda ste doslej nemoteno naročevali blago iz te trgovine in ga razmeroma hitro dobili. Vendar od začetka letošnjega leta temu ni več tako. Pošta Slovenije je namreč razmeroma neopazno spremenila sistem uvoza pošiljk, ki prihajajo v Evropsko unijo iz t. i. tretjih držav, kar velja tudi za pošiljke manjše vrednosti. To pomeni, da na vrednost pošiljk obračunava dodaten DDV, povrh vsega pa je nujno potrebno tudi carinsko zastopstvo za posamezno pošiljko. Pošta vas bo o tem  seveda obvestila in vam ponudila možnost, da jo izberete za vašega zastopnika, lahko pa preda zastopstvo tudi komu drugemu. V vsakem primeru pa vam bo carinski zastopnik svojo storitev zaračunal. Kar pomeni, da znesek, ki ga boste nakazali prodajalcu za blago, ni dovolj, lahko pričakujete tudi dodatno plačilo v višini nekje okoli četrtine vrednosti pošiljke, četudi ste prodajalcu plačali strošek dostave.

Podrobnosti si sicer lahko preberete TUKAJ.

A kaj to pomeni v praksi? Recimo, da naročite majico, kakšno knjigo in morda še kakšen nabožni predmet v skupni vrednosti 38 evrov. Prodajalec vam bo za poštno dostavo zaračunal štiri evre, kar skupaj pomeni 42 evrov, ki jih nakažete prodajalcu oz. kakor se odločite glede plačila. Do letošnjega poletja  je bilo to povsem dovolj, blago ste lahko dokaj hitro dobili. Sedaj pa se lahko dostava zavleče za kakšen mesec, ker je potrebno vsako pošiljko carinsko obdelati. Za carinsko zastopstvo vam bo Pošta Slovenije zaračunala skoraj enajst evrov (kakšen drug zastopnik lahko tudi več), država pa 2,5 evra DDV. To pomeni, da morate k 42 evrov dodati še 13 evrov dodatnih stroškov, skupno nekje okoli 55 evrov.

Da, takšno pošiljanje je lahko drago, ampak dejstvo je, da takšna pošiljka prihaja iz države, ki ni članica EU, zato je carinjenje takšnih pošiljk nekaj povsem normalnega in logičnega. Podobno je denimo pri telefoniranju – gostovanje v omrežjih znotraj EU vam skoraj ne bo prineslo dodatnih stroškov, zato pa boste v omrežjih izven EU skoraj bankrotirali. Bolj ko meje padajo znotraj EU, se po drugi strani krepijo med EU in nečlanicami. Tako pač je. In seveda, ne pozabite na to, kar je rekel Jezus: »Cesarju, kar je cesarjevega…«

Priporočamo torej, da če iščete določeno knjigo, npr. v hrvaščini, da poiščete, če je na voljo v kakšni drugi spletni prodajalni na Hrvaškem. Hrvaška je namreč članica EU, zato bo sitnosti z uvozom precej manj, kot če artikel naročite v BiH. Res je sicer, da Slovenija ni ravno »raj« za veliko izbiro pri nabavi nabožnih predmetov. A če iščete kaj posebnega, pokukajte na kakšno spletno trgovino iz Italije ali pa Poljske. Na Poljskem so nabožni predmeti najcenejši znotraj EU.

C. R.