Tone Kerin bo po Madagaskarju misijonaril pod Gorjanci. (foto: posnetek zaslona)

Dolenjski list je poročal, da ima župnija Brusnice na Dolenjskem novega župnika. To je postal Tone Kerin, do nedavnega misijonar na Madagaskarju. 

Po smrti župnika Alojzija Brceta je župnijo devet mesecev upravljal generalni vikar novomeške škofije Peter Kokotec ob pomoči duhovnika Janeza Jesenovca in stalnega diakona Matica Vidica.

Lani je umrl tudi še en nekdanji dušni pastir te župnije Rafko Kralj.

Tone Kerin se je rodil leta 1957 in izhaja iz kmečke in verne družine v Straži pri Krškem. Sprva ni želel oditi v misijone, vendar je ob koncu študija teologije spoznal misijonarje, kot so Janez Puhan, Janko Slabe, Rado Sušnik, Pedro Opeka, ki predstavili svoje delo ter obenem prosili, ali bi jim morda kdo lahko prišel pomagat. “Takrat je bilo v Sloveniji duhovnikov še veliko, misijonarji pa so me navdušili. Hitro sem se odločil, da grem, hotel sem pomagati. Po duhovniškem posvečenju leta 1985 sem šel v Afriko, postal škofijski duhovnik in že na Madagaskarju opravil noviciat,« se za Dolenjski list spominja Kerin, ki so ga poslali v južni del Madagaskarja, ki so ga za oznanjevanje evangelija prevzeli slovenski misijonarji. Na Madagaskarju je Kerin deloval 39 let, bolezen pa mu je preprečila vrnitev v revno otoško državo, kjer je skrbel za gradnjo šol, cerkva, itd.

Novega župnika je v nedeljo umestil novomeški škof dr. Andrej Saje.

Več TUKAJ.

C. R.