foto: Polona Avanzo

V ponedeljek, 3. maja 2021, so se slovenski škofje srečali s KORUS-om ter višjimi redovnimi predstojniki in predstojnicami, je danes javnosti sporočil tiskovni predstavnik SŠK dr. Tadej Jakopič.

V štirih delovnih skupinah so obravnavali teme evangelizacije, preroštva, kako živeti resnico Boga v današnjem svetu in pomen skrbi za medsebojne odnose. Na ločeni seji, ki je sledila srečanju z redovnimi predstojniki, so škofje sklenili, da bo vsaka škofija sama določila datum volitve članov ŽPS. Prav tako so imenovali škofa Petra Štumpfa in Franca Šuštarja, da se bosta v imenu SŠK udeležila Evharističnega kongresa v Budimpešti, ki bo od 5. do 12. septembra 2021.

Škofje so sprejeli priporočila za obhajanje 30. obletnice samostojnosti v naših župnijah. Med priporočili so podprli pobudo “24 urnega posta in molitve za domovino”, ki bo 21. junija 2021 ter devetdnevnico za domovino. Prav tako bodo župniki povabljeni, da bodo v nedeljo 20. junija darovali sveto mašo za domovino in blagoslovili slovensko zastavo. Škofje so sklenili, da arhitektu Matiju Suhadolcu podelijo odličje sv. Cirila in Metoda za njegovo delo na področju izgradnje in obnove sakralne kulturne dediščine.

Škofje so pozvali vse duhovnike in vernike, da v času prvih svetih obhajil in birm spoštujejo vsa državna in cerkvena navodila ter se držijo ukrepov NIJZ. To velja tako za obrede kot za dogodke, ki neposredno sledijo cerkvenim slovesnostim, kot so npr. druženja in pogostitve.

Vir: SŠK

C. R.