foto: Johann Jaritz / Wikipedia

Neurja in poplave, ki so prizadela Slovenijo in del zamejstva, so odnesla tudi tradicionalno Romanje treh Slovenij na Svetih Višarjah. Že 35. srečanje Slovencev iz matične domovine, zamejstva in izseljenstva, predvideno za nedeljo, so odpovedali zaradi slabih vremenskih in prometnih razmer, je sporočila soorganizatorka dogodka Rafaelova družba.

Srečanje Slovencev iz matične, zamejske in izseljenske Slovenije je ena od najbolj množičnih prireditev, povezanih s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Poteka vsako leto na prvo nedeljo v avgustu na Svetih Višarjah, stičišču slovanskega, germanskega in romanskega sveta.

Letos je bilo predvideno predavanje profesorja in publicista Andreja Umeka Slovenstvo kot sestavni in nepogrešljiv del zahodne civilizacije, slovesno sveto mašo pa bi daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

Svete Višarje so romarski kraj vseh narodov, ki živijo v Furlaniji-Julijski krajini, Sloveniji in na avstrijskem Koroškem, so pa tudi izjemno priljubljena turistična točka in smučišče. Na tradicionalnem romanju se ob lepem vremenu vsako leto zbere več sto vernikov. Lani je bila udeležba zaradi slabega vremena nekoliko manjša.

STA