Božji služabnik Anton Strle je na teološki fakulteti predaval 30 let. (vir: SŠK)

Dr. Anton Strle je bil znan kot duhovnik, profesor, pisatelj in škofijski cenzor. Preživel je komunistične zapore, v svojem življenju pa se je proslavil s svetostjo. 

V petdesetih letih je kot dušni pastir deloval v župniji Rakek. Tam so se ohranile nekatere pridige, med drugim o tem, zakaj so ljudje podivjani. Ker je zapis zelo aktualen, ga objavljamo.

“Večkrat slišimo, kako so ti in ti ljudje podivjani. Kaj je vzrok? Če malo bolj premislimo, bomo videli, da je nazadnje vzrok takšne divjosti končno v tem, da je premalo stika z Jezusom Kristusom. Kakor hitro se ljudje začno oddaljevati od Gospoda, se tako zelo rado zgodi, da izgubijo tudi dobroto in ljubezen, katero nas je učil Zveličar bolj z zgledom kot z besedo. Balzac je rekel, da je krščanstvo edino, ki more človekovo divjost, ki je pri njem na dnu, res krotiti, vsaj nekoliko krotiti – kajti vemo, da se človek tako trdovratno upira s svojo svobodno voljo.

Tedaj se mi je šele utrdila vera v katoliško Cerkev, ko sem videl, kako je ta Cerkev s svojim zakramentalnim življenjem, zlasti pa v sv. Rešnjem telesu nekaj čisto posebnega, kako velik vpliv, kako blažilen vpliv ima na človeka.”

Vir: Duhovna družina Delo

C. R.