Bodo tudi maske končno padle? (foto: Pixabay)

Iz Slovenske škofovske konference so sporočili nove podrobnosti glede napovedanih ukrepov proti širjenju covid19. 

Glede na napoved vlade, da bo odpravila obveznost mask v zaprtih prostorih, se lahko zgodi, da tudi v cerkvi ne bodo več obvezne. Za zdaj tak odlok še ni sprejet, ko pa bo, bo SŠK v zvezi s tem sprejela nova navodila. A kot kaže, bomo lahko obrede svetega tridnevja in velike noči praznovali že skoraj tako kot pred epidemijo.

Za zdaj še vedno odpade poljubljanje križa na veliki petek ob obredu češčenja križa. Namesto tega pred križem pokleknemo ali se priklonimo. SŠK je k prošnjam, ki se sicer vedno berejo ali pojejo na veliki petek, dodala še dve: za preizkušane v času epidemije ter za mir v Ukrajini.

Znova bo dovoljeno tudi umivanje nog na veliki četrtek. Priporoča se, naj bo po navodilu papeža Frančiška na veliki četrtek tam, kjer bo potekal obred umivanja nog, zastopano čim širše Božje ljudstvo. Sveti oče določa, naj »skupino vernikov, ki predstavljajo raznolikost in edinost vsakega dela Božjega ljudstva, sestavljajo tako moški kot ženske, poročeni kot samski, izobraženi kot manj izobraženi, zdravi in bolni, mladi in ostareli«.

Po velikonočni vigiliji duhovniki lahko vrnejo blagoslovljeno vodo v kropilnike pri vstopu v cerkev, medtem ko razkužilo ostane obvezno ob vstopu in izstopu iz bogoslužnega prostora. Dovoljeno bo tudi obhajilo na usta, vendar naj tisti, ki se želijo obhajati na takšen način, pristopijo na koncu. Pred in po prejetem obhajilu naj si razkužijo roke.

Prav tako se ukinja tudi zapiranje vsake druge klopi v cerkvi. Sedaj so na razpolago vsa sedišča v bogoslužnih prostorih. Dovoljuje se tudi pozdrav miru s podajo rok. V roke sežemo »samo sebi najbližjemu«, kot to določajo navodila.

Več si lahko preberete TUKAJ.

C. R.