Marijina romarska cerkev na Gorci pri Mariboru. (foto: Jernej Kocbek / STA)

Papež Frančišek je Marijini romarski cerkvi na Gorci pri Mariboru podelil privilegij popolnega odpustka. Tega lahko dobijo vsi, ki ob določenih pogojih obiščejo cerkev, so sporočili iz župnije Svetega Petra v Malečniku. Podelitev privilegija nameravajo obeležiti s tridnevnim praznovanjem.

Da bi priljubljena romarska cerkev na Gorci dobila možnost popolnega odpustka grehov, sta papeža zaprosila mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl in upravitelj župnije Svetega Petra v Malečniku Sebastijan Valentan, ob tem pa sta izpostavila velik pomen, ki ga ima cerkev za vernike. Papež je prošnji ugodil, obvestilo o tem so v župniji prejeli nedavno, so sporočili.

Skupaj s podelitvijo privilegija je bila cerkev tudi duhovno pridružena največji Marijini cerkvi na svetu, papeževi baziliki Marije Velike v Rimu, in vključena v Svetovno zvezo Marijanskih svetišč.

Po papeževi odobritvi bo lahko popolni odpustek v cerkvi na Gorci prejel vsak, ki bo zadostil običajnim pogojem za prejem odpustka (spoved, obhajilo in molitev po namenu svetega očeta) ter bo na določen dan obiskal katerega od verskih dogodkov v cerkvi. Pri tem se kot dnevi, na katere je mogoče prejeti odpustek, štejejo 5. avgust (praznik bazilike Marije Velike v Rimu), 8. september (praznik cerkve na Gorci) ter slovesni Marijini prazniki in dnevi, ko v svetišče na Gorco poteka množično romanje. Enkrat letno lahko vernik popolni odpustek na Gorci prejme tudi na dan, ki si ga izbere sam.

Cerkve, v katerih lahko verniki dobijo popolni odpustek, so sicer redke. V Sloveniji so tovrstne cerkve med drugim na Brezjah, Ptujski Gori in Prihovi. Še večja redkost je, da je neka cerkev duhovno pridružena papeški baziliki Marije Velike v Rimu, s čimer na nek način postane njena “sorodnica”. Znotraj mariborske nadškofije je to edina cerkev, ki ji je podeljen tak status, pojasnjujejo v župniji.

Podelitev privilegija cerkvi na Gorci nameravajo v župniji in mariborski nadškofiji obeležiti s tridnevnim praznovanjem, ki bo vrh doseglo 8. septembra, ko je v tamkajšnji cerkvi tudi vsakoletni glavni romarski shod.

V povezavi s podeljenim privilegijem v cerkvi na Gorci uvajajo tudi nekatere novosti. Vanjo bodo med drugim trajno prinesli relikvije blaženega škofa Antona Martina Slomška. Pri vhodu v cerkev pa bo mogoče zvoniti na zvon želja, ki ima posebno zgodovinsko vrednost.

Marijina cerkev na Gorci, zgrajena v gotskem slogu, sicer ravno letos obhaja 530. obletnico prve pisne omembe.

STA