Doma Cerkev v Sloveniji Vabljeni, da spremljate dogodke Foruma za dialog in mir na Balkanu

Vabljeni, da spremljate dogodke Foruma za dialog in mir na Balkanu

65

Na nedavnem sinodalnem srečanju evropskih krajevnih Cerkva v Pragi je bil pomen medverskega dialoga velikokrat izpostavljen kot ena od njihovih prioritet. V tem dialogu domuje mir, ki nam ga daje Bog. Junijsko medversko srečanje v Kopru pomeni sicer skromen, vendar pozoren odgovor naše krajevne Cerkve Božjemu nagovarjanju, naj bo odprta za takšen dialog, ki vabi in spodbuja verske skupnosti tudi na Balkanu, da delajo z mir. 

Odbor za pripravo Foruma s sodelavci pripravlja štiri dogodke:

Sobota, 17. junija 2023 
Forum za dialog in mir na Balkanu bo ob 10. uri potekal v protokolarni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru. Sodelujejo voditelji Katoliških, Pravoslavnih in Luteranskih cerkva ter islamske in judovske skupnosti iz Slovenije in Balkana. Pričakujemo tudi predstavnike Svetega sedeža. Nekateri udeleženci Foruma bodo spregovorili o miru kot njihovi osebni izkušnji, ki jo doživljajo tudi kot versko dolžnost, da svoje skupnosti spodbujajo k dialogu za mir. Forum v Kopru pomeni pomenljivo iztočnico za nadaljevanje dialoga in iskanje skupnih poti do miru na Balkanu in tudi v Evropi in svetu.

Mladi za mir – kulturno dogajanje ob 17. uri, ki ga za udeležence Foruma in mlade iz koprske škofije in predstavnike Škofijskih odborov za mlade v koprski Taverni pripravijo mladi iz različnih verskih skupnosti v Sloveniji in drugih delov Balkana. To kulturno dogajanje bo spregovorilo o hrepenenju mladih po miru in volji, da so tudi oni v svojih verskih skupnostih in okoljih, kjer rastejo, se šolajo in dozorevajo, skupaj z odraslimi pripravljeni delati za mir. Brez mladih miru ne more biti. Potrebno jih je slišati in jim zaupati.

Orgelski koncert s solisti bo ob 21. uri v koprski stolnici za udeležence Foruma in druge goste. Forum v Kopru pomeni tudi lep kulturni dogodek, ki sporoča, da je mir možen tam, kjer verski in družbeni voditelji, skupnosti in posamezniki gojijo kulturo dialoga. Glasba in pesem nam na svojstven in zelo učinkovit način pripovedujeta o eshatološki presežnosti miru, ki domuje pred prestolom Najvišjega.

Nedelja, 18. junija 2023
Slovesna sveta maša ob 10.uri v koprski stolnici, ki jo bo ob somaševanju Apostolskega nuncija v RS, nadškofa msgr. dr. Jean Marie-Speich, koprskega škofa msgr. dr. Jurija Bizjaka, slovenskih škofov in duhovnikov vodil kardinal Pietro Parolin, vatikanski državni tajnik ter papežev posebni delegat za Forum v Kopru. Sobota bo praznik dialoga v Kopru za mir v Evropi in na Balkanu, nedelja pa dan zahvaljevanja Bogu pri sveti evharistiji za to pomenljivo medversko srečanje in hkrati priložnost za ponovno izrekanje Kristusove prošnje Očetu, da bi bili vsi eno. K tej sveti maši vabljeni vsi, ki imajo željo priti.

Apostolski nuncij v Republiki Slovenij njegova ekselenca nadškof msgr. dr. Jean-Marie Speich je sporočil, da se bo Foruma za dialog in mir, ki bo potekal v Kopru 17. junija 2023, v imenu Svetega sedeža udeležila naslednja uradna delegacija:

  • Nj. em. kardinal Pietro Parolin, državni tajnik, predstavnik papeža Frančiška, vodja delegacije in aktivni udeleženec;
  • Nj. eksc. msgr. Jean-Marie Speich, apostolski nuncij v Republiki Sloveniji, opazovalec;
  • Msgr. Janusz Stanislaw Blachowiak, svetovalec, opazovalec;
  • Msgr. Jaromir Zadrapa, predstavnik Dikasterija za pospeševanje edinosti kristjanov, opazovalec;
  • F. Laurent Basanese DJ, predstavnik Dikasterija za medverski dialog, opazovalec.

Kardinal Parolin bo skupaj z msgr. Blachowiakom v Koper prispel v petek, 16. junija 2023, Slovenijo pa bosta zapustila v nedeljo, 18. junija, po sveti maši.

Dr. Peter Štumpf, škof
Voditelj Odbora za pripravo
Foruma za dialog in mir na Balkanu

Pripis uredništva: