Župnija in samostan sv. Cecilije v Celju (foto: Polona Avanzo)

Frančiškova duhovna družina (frančiškani, kapucini, minoriti, Frančiškov svetni red…) 2. avgusta praznuje svoj osrednji Marijin praznik, na katerega je vezan tudi t. i. porciunkulski odpustek.

Porcijunkula (2. 8.) ni svetnica, ampak je le ime cerkvice sv. Marije Angelske blizu Assisija, ki jo je propada rešil sv. Frančišek Asiški. Cerkvica je bila last benediktincev. Frančišek si jo je od njih izprosil kot “delček” svoje ustanove. Od latinsko-italijanske besede “portiuncula” – “delček” je dobila ime “porcijunkula” in bila izhodišče za nastanek velikega frančiškanskega reda – frančiškanov, kapucinov in minoritov.

Za vse čase je pri tedanjem papežu sv. Frančišek Asiški dosegel, da dobi popolni odpustek, kdor se v porcijunkulski cerkvi 2. avgusta skesano spove. V kasnejših stoletjih so papeži podelili pravico porcijunkulskega odpustka vsem cerkvam frančiškanskih redov, leta 1967 pa tudi vsem župnijskim cerkvam, da v njih 2. avgusta ali na dan, ki ga določi škof, lahko dobi popolni porcijunkulski odpustek vsak vernik, ki v njej izpolni tri pogoje: “opravi zakramentalno spoved, prejme sveto obhajilo in moli v papežev namen”.

Čeprav ga lahko ta dan z izpolnjenimi pogoji (spoved, obhajilo, molitev po papeževem namenu vera, očenaš, zdravamarija in slavaočetu) lahko prejmemo v vsaki župnijski cerkvi, je še posebej slovesno v mnogi cerkvah, ki jih upravljajo Frančiškovi manjši bratje. Tudi v kapucinskih cerkvah v Celju in Krškem.

V Krškem (kapucinska cerkev Marije Brezmadežne) bo na predvečer praznika (1. avgusta) maša ob 20h, po njej pa molitvena ura. Ves čas bo možnost za spoved. 2. avgusta bodo maše ob 7h, 8h, 9.15 in 10.30. Mašo ob 8h bo vodil upokojeni novomeški škof Andrej Glavan. Ves ta čas bo možnost spovedi. 

Celjski bratje kapucini (sv. Cecilija – Breg) pa vabijo na predvečer praznika Device Marije Angelske v Porcijunkuli, v torek, 1. avgusta ob 19. uri k molitveni uri o Božjem usmiljenju, spravi in odpuščanju ter “odprtju porciunkulskega odpustka”; ob 20. uri bo sv. maša. Priložnost za spoved od 17. do 21. ure. Na sam praznik Marije Angelske, v sredo, 2. avgusta, bodo maše ob 7., 8. uri (mašuje celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž), ob 9.30 (mašuje upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek), ob 11. uri (mašuje opat Marjan Jezernik) ter ob 18. uri (mašuje msgr. Franci Trstenjak, direktor Radia Ognjišče). Po večerni maši bo blagoslov za bolnike z rakom in druge z relikvijami sv. Leopolda Mandića. Priložnost za spoved od 6. do 20. ure.

C. R.