Martin Gaberc (foto: arhiv Demokracije)

V novo urejeni Aleji svetega Petra v Gornji Radgoni, pod radgonsko cerkvijo, so odkrili doprsni kip Martina Gaberca. Gaberc je bil župnik v Gornji Radgoni in naj bi bil prva smrtna žrtev druge svetovne vojne na Slovenskem. Doprsni kip je modeliral akademski kipar Metod Frlic, v bron pa ga je odlil akademski kipar Mirko Bratuša.

Martin Gaberc je bil, kot so izpostavili govorniki na slovesnem odkritju njegovega doprsnega kipa, zaveden Slovenec in branilec slovenstva, domoljub in hkrati velik svetovljan. Bil je vsestransko dejaven duhovnik, tako na pastoralnem kot številnih drugih, predvsem kulturnih področjih. Po njegovi zaslugi je bilo odigrano v času njegovega delovanja v Gornji Radgoni več kot 40 iger. Spodbujal je delovanje tamburašev in pevcev, med verniki je širil bralno kulturo, bil je pionir verske sociologije. Vodil je župnijsko kroniko, obvladal je tudi stenografijo. Zaslužen je za urejen prostor okoli radgonske cerkve svetega Petra, kjer je postavljen tudi Svetilnik miru – spomenik Maistrovim borcem. Omenjeni spomenik je pomagal sooblikovati prav Gaberc. Postavili so ga junija 1940, nemški vojaki pa so ga takoj po zavzetju Gornje Radgone leta 1941, po Gaberčevi smrti, uničili. Ponovno so ga obnovili leta 2004, ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo.

Pobudnik ureditve Aleje svetega Petra, ki leži tik nad Alejo velikih, Dušan Zagorc je pojasnil, da ker v slednji ni bilo več prostora, saj je bila prvotno načrtovana za devet doprsnih kipov, kmalu pa jih bo že 12, so razmišljali, kam vendarle umestiti doprsni kip Martina Gaberca. Rodila se je ideja o novi Aleji svetega Petra pod radgonsko cerkvijo. To so vzpostavili pred kratkim, saj je soglasje zanjo na septembrski dopisni seji dal gornjeradgonski občinski svet. Prvotno so sicer načrtovali odkritje doprsnega kipa Martina Gaberca ob 80. obletnici njegove smrti, 6. aprila, ker pa to ni bilo mogoče, so kip slovesno odkrili ob praznovanju 26. občinskega praznika in štiri dni po obletnici Gaberčevega rojstva.

Obenem so v Aleji svetega Petra zasadili sadiki lipe in tise, Zagorc pa je napovedal, da bo naslednji doprsni kip, ki ga bodo postavili v Aleji svetega Petra, kip prav tako nekdanjega dolgoletnega župnika v Gornji Radgoni, Franca Puncerja, ki je bil za duhovnika posvečen 6. aprila 1941, na dan, ko je bil ustreljen Martin Gaberc, poroča STA.

Demokracija