foto: Družina
V Mariboru je na veliko sredo, 5. aprila 2023, potekal tradicionalni križev pot mladih, ki ga je organizirala Univerzitetna župnija v Mariboru. Križevega pota se je udeležilo 100 mladih, ki so postajo za postajo, korak za korakom, stopali za njegovim križem, premišljevali njegovo trpljenje in ob besedah sv. Janeza Pavla II. spoznavali smisel Kristusovega trpljenja, ki vodi v vstajenje novega življenja.

 

Večer so mladi začeli z mašo, pri kateri se vsako sredo tradicionalno zbirajo študentje. Sveto mašo je daroval upravitelj Univerzitetne župnije v Mariboru, g. Primož Lorbek, ki je mlade ob koncu svete maše nagovoril z besedami, da se naše življenje ne sme zaustaviti pri križu, trpljenju ali grobu. Žalost, povešen obraz, strah in žalost Velikega petka ne smeta bosti »stražarja našega življenja«, temveč ga mora navdajati upanje in veselje Velikonočnega jutra.

Po končani sveti maši so se mladi odpravili na mestne ulice Maribora. Po uvodni molitvi župnijskega upravitelja, ki je križ ponesel na Slomškov trg, je mlade nagovoril tudi mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl, ki je mlade vzpodbudil, naj v življenju navdih in upanje iščejo v Velikonočnem jutru.

Nato je mlade pot ponesla po mestnih ulicah. Morda nas je presenetil kakšen pogled mimoidočih, a tudi v Jezusovem času je Jezusov križ »pritegnil« kakšen pogled mimohodečih. Pri križevem potu so sodelovali katoliški študentski domovi, ki delujejo v Mariboru, predstavniki skavtov MB1 in MB2, mlada Karitas Nadškofijske Karitas v Mariboru, mladi iz župnije sv. Jakob v Slovenskih Goricah, dijaki dijaškega doma Antona Martina Slomška, ZAO Maribor in mladi stolne župnije v Mariboru in zakonska skupina Univerzitetne župnije v Mariboru.

Vir: Družina