Bodo tudi maske končno padle? (foto: Pixabay)

Vlada je na nedavni seji sklenila, da s ponedeljkom, 5. julija, dodatno sprosti ukrepe pri opravljanju dejavnosti. Igralnice bodo lahko delovale v celoti, v trgovinah ne bo več omejitev števila kupcev, sproščajo se tudi omejitve na kongresih in v gostinskih lokalih.

Vlada je na seji sprostila nekatere omejitve pri kolektivnem uresničevanju verske svobode. Odpravljen je pogoj kvadrature, pri vseh oblikah kolektivnega uresničevanja verske svobode tako v zaprtih prostorih kot tudi na prostem pa morajo udeleženci iz različnih gospodinjstev še vedno ohranjati meter medsebojne razdalje.

Za večino cerkva to sicer ne pomeni večjih sprememb, saj bo nošenje mask ostalo še naprej obvezno v zaprtih prostorih, zaradi ohranjanja razdalje enega metra pa bo verjetno še naprej potrebno omejiti sedišča v cerkvah – v praksi to pomeni, da bo odprta le vsaka druga vrsta sedišč, vmes pa bodo sedišča zaprta, kakor je bilo doslej.

Zaradi možnosti novega vala epidemije se lahko zgodi, da bodo že septembra cerkve spet zaprte, navzočnost ljudstva pri obredih pa ne bo mogoča. Zato tudi slovenski škofje pozivajo k okrepitvi molitve zoper epidemijo.

C. R.