Dr. Andrej Saje (foto: SŠK)

“Škofija Novo mesto je dobila novega škofa v msgr. dr. Andreja Sajeta, ki je doma iz bližnje Mirne Peči, prafare Novega mesta in moje rojstne župnije Soteska. Ime škofa, ki se imenuje pri maši bo ostalo isto »za našega škofa Andreja«,” je v odzivu na imenovanje novega novomeškega škofa dejal njegov predhodnik msgr. Andrej Glavan, ki bo po posvečenju novega škofa odšel v pokoj.

“Imenovanje je bilo pričakovano po skoraj tri letnem podaljšanju moje službe. Z novo svežo močjo bo škofija na novo zaživela z novimi prijemi, novimi poudarki in novo energijo. Bog daj kot eno srce in duša. Naj Bog podpira in blagoslovi novomeško škofijo pod novim vodstvom,” je še dejal dosedanji novomeški škof, ki ga z naslednikom povezuje tudi isto ime.

Novemu novomeškemu ordinariju je čestital tudi ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore, ki je spomnil, da je bilo imenovanje uradno objavljeno na god rimskih mučencev. “Tvoje imenovanje je sad molitev in prošenj, ki jih je Božje ljudstvo novomeške škofije izrekalo dobremu Bogu v pričakovanju svojega novega pastirja. Trdno sem prepričan, da molitve ne z imenovanjem ne s posvečenjem ne bodo prenehale. Ljudje Te bodo še naprej prinašali pred Boga, da bi jih Bog po Tebi in Tvojem služenju vodil po poteh večnega življenja na sočne pašnike,” je zapisal. “V oporo in pomoč Ti bomo tudi škofje drugih slovenskih škofij in zaslužni škofje, ki skupaj oblikujemo Slovensko škofovsko konferenco. Tvoj prispevek bo vsekakor zelo dragocen, saj bomo sedaj v svoji sredi imeli tudi izkušenega pravnika, ki se je uveljavil kot generalni tajnik Slovenske škofovske konference, kot sodnik in sodni vikar Metropolitanskega cerkvenega sodišča v Ljubljani, pa tudi kot profesor cerkvenega prava na Teološki fakulteti. Obenem se Ti zahvaljujem za ves prispevek, ki smo ga bili deležni po Tvojem vestnem opravljanju dosedanjih služb. Tudi v prihodnje bo Božje kraljestvo raslo po našem medsebojnem sodelovanju, vsak z darom, kakor ga je bil prejel,” je še zapisal ljubljanski nadškof, ki se veseli sodelovanja in novemu škofu obljublja molitveno podporo.

Tudi kardinal dr. Franc Rode, ki je ljubljansko nadškofijo vodil med leti 1997 in 2004 in v tem času sodeloval z dr. Sajetom, je sporočil čestitke novemu škofu. “Ob imenovanju za novomeškega škofa Vam iz srca čestitam, Vašo zahtevno službo pa priporočam Večnemu Pastirju, ki svoje črede nikoli ne zapusti, ampak jo vedno varuje in skrbi zanjo. On naj navdihuje Vaše misli in vodi Vaše korake v duhovni blagor ljudstva, ki ga Vam je Gospod zaupal. Ko sem spomladi 1997 nastopil službo ljubljanskega škofa ste mi kot tajnik z modrimi nasveti stali ob strani, za kar sem Vam še danes hvaležen. Potem ste odšli v Rim, kjer ste briljantno zaključil študije cerkvenega prava z doktoratom. Danes vam Gospod odpira nova področja dela v svojem vinogradu. Naj bodo leta, ki so pred Vami, v blagoslov in večno srečo Božjega ljudstva,” je zapisal kardinal. Dr. Saje je bil namreč krajši čas tajnik nadškofa dr. Alojzija Šuštarja in nato še dr. Franca Rodeta.

Novi škof se je tudi že zahvalil za imenovanje papežu Frančišku.  “Škofovsko službo sprejemam v veri v troedinega Boga in njegovo milost ter pomoč. Zavedam se svoje krhkosti in odgovornosti tega poslanstva in da je za oznanjevanje evangelija ter rast Božjega kraljestva na zemlji potrebno medsebojno sodelovanje. Zahvaljujem se prvemu novomeškemu škofu msgr. Andreju Glavanu za vzpostavitev škofije in za vse njegovo delo. Hvala mojim pokojnim staršem za posredovanje daru življenja in vere ter vsem, ob katerih sem rastel in ste z menoj hodili po poti življenja. V svojih devetindvajsetih letih duhovništva sem doživljal Božji blagoslov in veliko lepega, v zaupanju v Božjo pomoč tudi sprejemam novo poslanstvo.  Pozdravljam vse škofe, duhovnike, redovnike in redovnice, verne laike in vse prebivalce škofije. Še posebej se spominjam vseh bolnih in trpečih ter preizkušenih. Zahvaljujem se za molitve, ki ste jih namenjali za novega škofa, za novomeško škofijo in za Cerkev. Računam na vas vse in vas prosim za pomoč, sodelovanje, razumevanje in podporo. Pozdravljam sestrske krščanske Cerkve in druge verske skupnosti ter civilne oblasti. Veselim se sodelovanja z vami v prizadevanju za skupno dobro. Živimo v svetu preizkušenj in novih izzivov, samo skupaj lahko naredimo nekaj dobrega, za udejanjenje resnice in pravičnosti, poštenosti in miru,” je v odzivu zapisal dr. Andrej Saje.

Sporočil pa je tudi, da bo škofovsko posvečenje  v nedeljo, 26. septembra 2021, popoldne. Kraj posvečenja bo izbran naknadno. Informacije glede posvečenja bodo na voljo na novomeški škofiji.

G. B.