P. Jože Roblek (foto: posnetek zaslona / Facebook)

“Slovenski jezuiti smo v ponedeljek, 20. marca 2023, v reviji Reporter z obžalovanjem zasledili intervju z našim sobratom p. Jožetom Roblekom, v katerem obtožuje kardinala dr. Franca Rodeta,” so danes sporočili iz slovenske jezuitske province.

“Od izjav p. Jožeta Robleka se odločno distanciramo. Vsem, ki so omenjeni v intervjuju, se iz srca opravičujemo. Po vzoru našega ustanovitelja sv. Ignacija ne želimo dajati prostora obrekovanju, ampak si želimo še naprej prizadevati za edinost in izgradnjo Cerkve,” so še sporočili.

V intervjuju je namreč p. Roblek ostro napadel kardinala Franca Rodeta, katerega sicer že več let javno kritizira tudi na družbenih omrežjih. Po njegovo gre v primeru afere s patrom Markom Rupnikom za Rodetov napad na omenjenega jezuita in umetnika. Po Roblekovem prepričanju je prav kardinal Rode najbolj odgovoren za vse, kar se dogaja v ljubljanski nadškofiji in v  slovenski Cerkvi: »Kriv je za vsa nesoglasja, do katerih je prišlo, kriv je tudi za finančni zlom mariborske nadškofije, kot za vsa maščevanja, še zlasti nadškofu Alojzu Uranu.  /…/ Visoki cerkveni krogi, ki jim pripadata kardinal Rode in ljubljanski nadškof Stanislav Zore in ki sta brez greha, se tudi želijo znebiti patra Rupnika, ker jih preveč moti in je vpliven,« je v intervjuju povedal Roblek.

Zanimivo je sicer, da velik vpliv patru Rupniku pripisuje tudi cerkveni insajder, o katerem smo pisali pred dnevi (pod vzdevkom Fulgoferski).

Jezuitska provinca je sicer januarja letos izrazila javno obžalovanje, da žrtvam patra Rupnika niso prisluhnili, in jih prosili odpuščanja. Očitno pa je, da se z omenjeno izjavo vsi jezuiti, med njimi pater Roblek, niso strinjali.

C. R.