foto: karitas.si

Slovenska Karitas je ljudem v stiski, ki so jih prizadele avgustovske poplave, razdelila za več kot štiri milijone evrov pomoči, zbrane z darovi posameznikov in podjetij. V septembru so sodelovali tudi pri izplačevanju polovice od desetih milijonov evrov vladne finančne pomoči. Finančna pomoč Karitas je do sedaj zajela več kot 4800 gospodinjstev.

Od pomoči, zbrane z darovi posameznikov in podjetij, je organizacija 3,5 milijona evrov razdelila v obliki finančne pomoči gospodinjstvom in približno 500.000 evrov v materialni obliki. Preostanek zbranih sredstev bo Slovenska Karitas razdelila do konca oktobra. S tem bo glavnina pomoči, ki jo ima Karitas trenutno na voljo, porabljena, so danes sporočili iz Slovenske Karitas.

Trenutno so za tiste, ki lahko obnavljajo domove, največje potrebe predvsem po finančnih sredstvih in po pridobivanju dobrih izvajalcev, so sporočili. Na terenu je preko Karitas še vedno več kot 400 sušilcev, saj mnoga gospodinjstva še niso uspela posušiti stanovanj in jih še vedno potrebujejo.

V največji stiski so tista naselja, ki domove še imajo, a še vedno ne vedo, ali jih bodo sploh lahko obnavljali ali ne. Prav tako so v stiski gospodinjstva z izjemno veliko škodo, ki kljub do sedanji prejeti pomoči humanitarnih organizacij in države ne morejo sama rešiti svoje situacije. Zato je nujen čimprejšnji sprejem zakona o obnovi, na osnovi katerega bodo prizadeti lahko vedeli, v kakšnem obsegu in kdaj lahko računajo na večjo pomoč države, so še poudarili na Slovenski Karitas.

Strokovni svetovalci so še vedno aktivni na terenu tudi pri nudenju prve psihološke pomoči in psihosocialne podpore. V septembru je 12 strokovnjakov izvedlo 486 ur razbremenilnih pogovorov na terenu, pretežno v Savinjski regiji in delno na Koroškem. Skupaj je bilo opravljenih tudi več kot 1100 obiskov prostovoljcev, ki so opravili krajše razbremenilne pogovore.

Še naprej bodo pomagali vsem, ki potrebujejo pomoč. Zaradi tega bodo še naprej zbirali finančna sredstva tako na svojem bančnem računu kot tudi prek sporočil SMS.

STA