Škof Peter Štumpf (foto: Klavdija Dominko / SŠK)

Sveta maša ob zaključku romanja mladih iz Porabja in Goričkega v cerkev Marijinega Vnebovzetja v Monoštru:

Naše poti drug do drugega so poti do nebes

Spoštovani gospod župnik Imre, duhovniki, dragi mladi prijatelji.

V tem lepem večeru smo prišli k Mariji Vnebovzeti v Monoštru kot romarji. Vsi se že veselimo njenega prihajajočega praznika, ki nam sporoča veliko versko resnico, da je Marija bila v nebesa vzeta z dušo in telesom. Ker je povsem brez greha in ker je mati Božjega Sina, ima ta privilegij. Čeprav je Marija tudi umrla, je njen sin Jezus ni prepustil trohnenju v grobu, ampak jo je takoj po smrti poveličal v nebesih in jo postavil za kraljico vseh nebeščanov. Tam zavzema mesto na njegovi desnici, ki pripada samo njej.

Mnoge čudovite cerkve po svetu in tudi ta tukaj v Monoštru, pa nam govorijo, da Marija ni odsotna v nebesih, ampak še vedno ostaja tudi z nami tukaj na zemlji. Hodi z nami po poti vere, nas varuje, za nas skrbi in nenehno prosi Jezusa za nas.

Njena prošnja pri Jezusu je tako učinkovita, da praktično nihče, ki se k njej zateka, ne more reči, da ni bil kakorkoli uslišan. Mogoče ne vedno kot bi si želeli, ampak tako, da je to dobro za našo vero in da bomo nekoč lahko prišli v nebesa.

Mladi si po navadi znate poiskati prijatelje, ki jih imate radi in z njimi preživljate veliko časa. Vendar pa vsi mladi nimajo te sreče. Ne morejo najti nekoga, ki bi jih imel rad. Preprosto tega ne znajo ali ne zmorejo. Mnogi v srcu nosijo hude rane in razočaranja. Okolja v katerih živijo so težka in neprijazna. Ostajajo sami z občutkom, da jih nihče nima rad. To je velika žalost in bolečina, ki je lahko hujša od telesne bolezni.

Papež Frančišek nenehno mlade spodbuja, naj ne ostajajo samo tam, kjer jim je lepo, kjer se počutijo dobro, ampak naj si upajo iti tudi tja, kjer so ljudje, ki nimajo te sreče, pa bi radi bili z nekom, ki jih ima rad.

Marija nas ljubeče vabi, naj takšne ljudi iščemo in jim poskušamo podariti vsaj nekaj svoje bližine. Tudi sama je veliko bila med ljudmi. Iskala jih je in poskušala lajšati njihove tegobe: tako je bilo z njenim obiskom ostarele sorodnice Elizabete, pa pomaganje novoporočencema v galilejski Kani, kjer so svatje ostali brez vina, in končno se je znašla pod križem lastnega Sina, ki je doživljal strahovito osamljenost in zavrženost. Tam je postala tudi naša mati.

Pred nekaj dnevi je v Medžugorju umrla zelo poznana sestra Elvira, ki je iskala mlade, ki so se znašli v peklu drog in drugih zasvojenosti. Mnoge, mnoge je rešila iz tega pekla. Če bi ostala zaprta v svojem samostanu, bi se ti mladi popolnoma izgubili in njihova življenja bi bila uničena. In če so uničena življenja, je uničena tudi vera v Jezusa in Marijo. Močno verujem, da je ta redovnica že v nebesih, kjer se pri Bogu veseli in zahvaljuje za čudovite reči, ki jih je storila za mlade. Sveti Janez Bosko, velik prijatelj mladih je rad dejal, da še tako veliki napori za druge niso nič v primerjavi s čudovitimi rečmi, ki nas čakajo v nebesih.

Mladi imate poseben dar od Boga: srce, ki zna biti usmiljeno in sočutno. In takšno srce je tudi pogumno, ki se na zapira vase, se ne boji, ampak se odloči za velike in pomembne korake do tistih, do katerih nihče noče iti, ker so drugačni, mogoče celo neprijazni ali zadirčni. Vendar to je samo skorja, pod katero se skriva bolečina in hrepenenje po naši sočutni bližini z njimi.

Naše poti, dragi mladi prijatelji, zagotovo vodijo do nebes, če nas te poti vodijo do tistih ljudi, ki nas čakajo. In na teh poteh zagotovo hodi z nami nebeška Mati Marija. Ne bojmo se drug drugega, ampak se veselimo drug drugega. Vsako naše srečanje z drugimi pomeni tudi srečanje z Jezusom in Marijo.

Tudi ta večer, ko smo prišli v monoštrsko cerkev, smo prišli, da bi bili drug z drugim in da bi skupaj bili z Jezusom in Marijo. Naj nam bo lepo, naj bo veselo in naj bo blagoslovljeno to srečanje. Molim za vas, dragi mladi, naj Jezus in Marija nasujeta v srce slehernega od vas veliko svetih darov, ki jih potrebujete na poti vaše vere in na poti do ljudi, ki vas čakajo, da pridete k njim in jim prinesete Jezusovo in Marijino bližino.

Blagoslovljen in blagodejen prihajajoči praznik Marijinega Vnebovzetja vam želim in veselje, da je Mati Marija vedno in povsod z nami.

Amen.