Maribor (foto: Wikipedia)

Potem ko sta podatke o letošnjih premestitvah, imenovanjih in osebnih spremembah objavili najprej škofija Novo mesto in za njo škofija Celje, je sedaj to storila še mariborska nadškofija. 

Kar nekaj odločitev bo javnost presenetilo. Tako je prišlo do zamenjave stolnega župnika. Dosedanji stolni župnik Marko Veršič odhaja na sobotno leto, zamenjal ga bo dosedanji tezenski župnik Danijel Lasbaher, ki je sicer tudi novi član mariborskega stolnega kapitlja. Kanonik Bernard Geršak, dosedanji škofijski ekonom, odhaja v župnijo Kamnica.

Nekoliko bolj šokantna novica pa je, da bratje kapucini zapuščajo Maribor in s tem tudi mariborsko nadškofijo. Gre za realizacijo odločitve iz leta 2015, ki jo je sprejel provincialni kapitelj, da bo odslej na območju Slovenije pet bratstev. Tako so župnijo sv. Ožbolta na Ptuju vrnili nadškofiji (sedaj jo upravljajo bratje minoriti), medtem ko so ohranili svojo navzočnost v mariborski župniji sv. Jožefa vse do letošnjega poletja. Pismo o tem lahko preberete TUKAJ. S tem se kapucini vsaj začasno poslavljajo od delovanja v mariborski nadškofiji. Župnijo je v upravo prevzel msgr. dr. Stanislav Slatinek.

Velike premestitve so se zgodile znotraj Slovenske minoritske province.

Več o premestitvah si lahko preberete TUKAJ.