vir: SŠK

Predsednik Slovenske škofovske konference škof Andrej Saje pravi, da Katoliška cerkev v Sloveniji po državnozborskih volitvah in menjavi oblasti upa na korake k večjemu sodelovanju v družbi. To je poudaril v torkovem pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress, ki ga povzema tednik Družina, poroča radio Ognjišče. 

Novomeški škof, ki je te dni na Dunaju na romanju ljubljanske in novomeške škofije ob počastitvi 500. obletnice smrti rojaka škofa in glasbenika Jurija Slatkonje, je v pogovoru za agencijo Kathpress napovedal pripravljenost Cerkve za sodelovanje z novo slovensko vlado. Pričakuje, da bo ta sodelovala za skupno dobro. Po škofovih besedah gre za to, da se katoličani kot dejavni državljani vključijo v družbo, kar se že dogaja, predvsem na področju izobraževanja in sociale.

Predsednik SŠK obenem od nove vlade pričakuje, da bo spoštovala Cerkev, njeno edinstvenost in njeno družbeno delovanje. Kot najpomembnejšo politično temo je označil potrebo po krepitvi sodelovanja in edinosti v družbi, potek ko sta v Sloveniji v zadnjem času znova vzplamtela polarizacija in celo sovraštvo. Nova vlada bi morala iskati dialog s Cerkvijo in vero ceniti kot pomembno stvarnost za mnoge ljudi, meni škof Saje.

Novomeški škof in predsednik SŠK msgr. dr. Andrej Saje je sicer v torek, 26. aprila 2022, ob somaševanju duhovnikov in prisotnosti romarjev iz Slovenije daroval sveto mašo v spomin na prvega rezidencialnega dunajskega škofa Jurija Slatkonja, katerega 500. obletnice smrti se v letu 2022 spominjamo. Več TUKAJ.

C. R.