V škofiji Trst živi precej Slovencev (foto: Matic Štojs Lomovšek)
Na tretjo velikonočno nedeljo je Trst dobil novega škofa Enrica Trevisija, ki je vernike pozdravil tudi v slovenščini. 

V nedeljo, 23. aprila, je tržaško škofijo prevzel nov škof Enrico Trevisi (slovenjeno škof Henrik). Prejšnjo nedeljo se je poslovil od vernikov v župniji Kristusa Kralja v Cremoni, kjer je doslej opravljal službo župnika, sedaj pa že spoznava vernike tržaške škofije, pomemben del jih je zamejskih Slovencev. Na Vejni se je že srečal z družinami in mladimi.

Pri slovesni maši so prebrali papeško bulo imenovanja in mu podarili mitro. Somaševalo je več škofov, med njimi tudi slovenski škofje Stanislav Zore, Jurij Bizjak, Peter Štumpf, Maksimilijan Matjaž in apostolski nuncij Jean Marie Speich, je še poročala Družina.

Novi škof se po lastnih besedah še uči slovensko.

Od vodenja tržaške škofije se je tako poslovil dosedanji škof Giacomo Crepaldi, ki je škofijo Trst vodil od leta 2009.

Leta 1963 rojeni Enrico Trevisi sicer izhaja iz Asole v pokrajini Mantova (Lombardija). Po doktoratu iz moralne teologije na papeški univerzi Gregoriani v Rimu je mašniško posvečenje prejel 20. junija 1987 v župniji Pieve S. Giacomo v škofiji Cremona, tri leta kasneje pa je postal vicerektor semenišča v omenjeni škofiji. V letih 1997-2004 je bil ob poučevanju v semenišču direktor škofijskega pastoralnega centra, med letoma 1997 in 2003 pa tudi direktor škofijskega urada za socialno in delovno pastoralo. Med letoma 2000 in 2005 je bil tudi duhovni asistent Aclija, krščanskega združenja italijanskih delavcev. Leta 2004 se je vrnil v semenišče kot rektor vse do leta 2016, nato je poučeval na višjih šolah v Mantovi, na teološki fakulteti v Milanu in na Katoliški univerzi v Cremoni. Od leta 2016 dalje je vodil župnijo Kristusa Kralja v Cremoni, kjer je bil tudi koordinator družinske pastorale.

Za tržaškega škofa je bil imenovan 2. februarja, v škofa pa je bil posvečen 25. marca letos v katedrali Marijinega vnebovzetja v Cremoni. To nedeljo pa je bil v tržaški stolnici sv. Justa umeščen za novega škofa.

C. R.