foto: Wolfgang Sauber / Wikipedia

Drugi avgust v splošnem cerkvenem koledarju sicer ni kakšen poseben dan. Je pa zagotovo prazničen za redovno in duhovno družino sv. Frančiška Asiškega, ki na ta dan posebej časti Marijo. Na ta dan je namreč obletnica posvetitve cerkve Marije Angelske pod Assisijem. 

Naziv “porciunkula” dobesedno pomeni “košček” ali “delček”. V času, ko je še živel sv. Frančišek, je na tem kraju v gozdu stala majhna cerkvica, s katero so sicer upravljali bližnji benediktinci. Od njih si je Frančišek izprosil, da bi s tem koščkom zemlje smeli upravljati. Ta kos zemlje je postal prostor za bivališče bratov. Tu je Frančišek izročil sv. Klari redovno obleko in tu je tudi umrl. Nekje v 17. stoletju so nad cerkvico sezidali veliko cerkev, sedanjo baziliko, cerkvica pa je ohranjena v njeni notranjosti.

Porciunkulska cerkvica je najbolj znana po ‘porciunkulskem odpustku’, ki ga je sveti Frančišek izprosil od papeža za vse, ki bodo na obletnico obiskali Porciunkulo. Kasneje so privilegij porciunkulskega odpustka razširili na vse cerkve, ki jih upravljajo Frančiškovi redovniki (frančiškani, kapucini, minoriti), sedaj ga je možno prejeti že v vseh župnijskih cerkvah. če se srečate z Bogom v zakramentu sprave, se udeležite sv. maše in prejmete obhajilo ter molite Vero, Očenaš, Zdravo Marijo in Slavo Očetu po namenu svetega očeta.

Vseeno pa je v slovenski tradiciji postala navada, da verniki na ta dan obiščejo katero od cerkva, kjer ta praznik slovesno praznujejo. Zato smo zbrali nekaj informacij o bogoslužjih v ponedeljek, 2. avgusta. Ob tem naj povemo, da smo z zbiranjem informacij imeli veliko težav, saj so tudi mnoge župnijske spletne strani “na dopustu” in jih od junija naprej niso posodabljali, tako naj bi ostalo do začetka septembra.

Ljubljanska nadškofija: 

Ljubljana – Marijino oznanjenje (frančiškani, Prešernov trg): zaradi neposodobljene spletne strani urnik maš na ta dan na žalost ni znan, zadnja oznanila so z nedelje Svete Trojice

Ljubljana – Vič (frančiškani): zaradi neposodobljene spletne strani urnik maš na ta dan na žalost ni znan.

Ljubljana – Šiška (frančiškani): zaradi neposodobljene spletne strani urnik maš na ta dan na žalost ni znan.

Ljubljana-Bežigrad (frančiškani): zaradi neposodobljene spletne strani urnik maš na ta dan na žalost ni znan.

*tam, kjer podatkov ni, so maše verjetno po delavniškem urniku, a bodite pozornosti, zaradi počitnic marsikje maš med tednom ni.

Ljubljana-Sv. Peter (minoriti): ob 7. in 18.30

Ljubljana-Štepanja vas (kapucini): ob 19h (posebnih obvestil v zvezi s tem niso objavili)

Škofja Loka – kapucinski samostan: ob 6h in 8h.

Kamnik – frančiškanski samostan: ni podatkov, neažurna spletna stran

Brezje (frančiškani): Svete maše: med tednom: ob 7.00, 8.30, 10.00, 19.00 (slovesnosti za porciunkulski praznik niso posebej oznanjene)

Nova Štifta na Dolenjskem (frančiškani): ni podatkov

Novomeška škofija:

Novo mesto – Sv. Lenart (frančiškani): 8h in 19h

Krško (kapucinska cerkev): na predvečer 1. avgusta 20h; 2. avgust: 7h, 8h, 9.15 in 10.30.  Na predvečer in na sam praznik dopoldne možnost spovedi.

Koprska škofija:

Sveta gora (frančiškani): maše ob praznikih so ob 8.00, 10.00 in 17. uri.

Kostanjevica (frančiškani): maši na ta dan sta ob 7. in 19. uri.

Vipavski Križ (kapucini): maše ob 7h, 9h in 19.30 v samostanski cerkvi. Češčenje v tišini 8-10h in 15h-19.30. Ves čas bo na voljo spovednik.

Koper – sv. Ana (frančiškani): ob 19h

Piran (minoriti): Sv. maša ob nedeljah in delavnikih ob 8. uri.

Mariborska škofija:

Maribor – Marija Mati milosti (frančiškani): svete maše so ob delavnikih ob 9.00 in 19.00

Maribor – sv. Jožef / Studenci (kapucini): ni podatkov

Ptuj (minoriti): Sv. Peter in Pavel ob 7.30 in 19h; sv. Ožbalt ob 19h

Ptujska gora (minoriti): ob 7.30 in 19h; spoved od 7h ter od 18h dalje; večerno mašo vodi p. Danilo Holc, po koncu maše litanije Matere Božje po asiškem napevu

Dornava (minoriti): 19h

Videm pri Ptuju (minoriti): 19h

Sv. Trojica – Podlehnik (minoriti): 7h

Sv. Trojica v Sl. Goricah (frančiškani): 8h in 10h

Celjska škofija:

Celje – sv. Cecilija (kapucini): Maše bodo: ob 7. in 8. uri (mašuje: upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek), ob 9.30 (mašuje: novomašnik Janez Pavel Šuštar), ob 11. uri (mašuje: br. Luka Modic) ter ob 18. uri, ko so posebej vabljene sestre in bratje Frančiškovega svetnega reda (mašuje: generalni vikar škofije Celje Rok Metličar). Priložnost za spoved bo od 6. do 20. ure, dan prej od 7. do 21h. Celjski bratje kapucini vabijo že v ponedeljek, 1. avgusta, na predvečer praznika Device Marije Angelske v porcijunkuli, ob 19. uri k molitveni uri o Božjem usmiljenju, spravi in odpuščanju v duhu sv. Frančiška in k “odprtju porcijunkulskega odpustka”. Sveta maša bo danes, 1. avgusta, ob 20. uri.

Nazarje (frančiškani): maša pri klarisah 1. avgusta ob 18.30 in 20. avgusta ob 7h, nato v župnijski cerkvi ob 10h in 19h. Čez dan češčenje od 8h do 12h ter ob 15h do 19h.

Olimje (minoriti): ob 19h

Murskosoboška škofija:

Turnišče (minoriti): ob 6h pri klarisah, ob 7.30 ter ob 19h v cerkvi.

Kančevci (kapucini): ni podatkov

Pripis uredništva: Kot vidite, so edino celjski kapucini posvetili temu prazniku nekaj več pozornosti. Je pa naš pregled spletnih strani nekaterih župnij pokazal na njihov zelo zadržan odnos do sodobnih sredstev obveščanja, kar internet zagotovo je. Marsikje so spletne strani župnije samo za “okras” – da jo pač imajo, medtem ko so zadnja obvestila na njih stara že nekaj let. Očitno še vedno velja, da se moramo za informacije pozanimati tako kot v starih dobrih časih: ali se oglasimo na samem kraju ali pa zavrtimo naš (analogni) telefon. Seveda se morate prej pozanimati, kdaj so uradne ure, saj se ne spodobi, da bi klicali izven uradnih ur. Se je pa situacija v primerjavi z lanskim letom, ko smo imeli zelo malo podatkov o mašah 2. avgusta, precej popravila.

C. R.