foto: Wolfgang Sauber / Wikipedia

Drugi avgust v splošnem cerkvenem koledarju sicer ni kakšen poseben dan. Je pa zagotovo prazničen za redovno in duhovno družino sv. Frančiška Asiškega, ki na ta dan posebej časti Marijo. Na ta dan je namreč obletnica posvetitve cerkve Marije Angelske pod Assisijem. 

Naziv “porciunkula” dobesedno pomeni “košček” ali “delček”. V času, ko je še živel sv. Frančišek, je na tem kraju v gozdu stala majhna cerkvica, s katero so sicer upravljali bližnji benediktinci. Od njih si je Frančišek izprosil, da bi s tem koščkom zemlje smeli upravljati. Ta kos zemlje je postal prostor za bivališče bratov. Tu je Frančišek izročil sv. Klari redovno obleko in tu je tudi umrl. Nekje v 17. stoletju so nad cerkvico sezidali veliko cerkev, sedanjo baziliko, cerkvica pa je ohranjena v njeni notranjosti.

Porciunkulska cerkvica je najbolj znana po ‘porciunkulskem odpustku’, ki ga je sveti Frančišek izprosil od papeža za vse, ki bodo na obletnico obiskali Porciunkulo. Kasneje so privilegij porciunkulskega odpustka razširili na vse cerkve, ki jih upravljajo Frančiškovi redovniki (frančiškani, kapucini, minoriti), sedaj ga je možno prejeti že v vseh župnijskih cerkvah. če se srečate z Bogom v zakramentu sprave, se udeležite sv. maše in prejmete obhajilo ter molite Vero, Očenaš, Zdravo Marijo in Slavo Očetu po namenu svetega očeta.

Vseeno pa je v slovenski tradiciji postala navada, da verniki na ta dan obiščejo katero od cerkva, kjer ta praznik slovesno praznujejo. Zato smo zbrali nekaj informacij o bogoslužjih v ponedeljek, 2. avgusta. Ob tem naj povemo, da smo z zbiranjem informacij imeli veliko težav, saj so tudi mnoge župnijske spletne strani “na dopustu” in jih od junija naprej niso posodabljali, tako naj bi ostalo do začetka septembra.

Ljubljanska nadškofija: 

Ljubljana – Marijino oznanjenje (frančiškani, Prešernov trg): zaradi neposodobljene spletne strani urnik maš na ta dan na žalost ni znan.

Ljubljana – Vič (frančiškani): zaradi neposodobljene spletne strani urnik maš na ta dan na žalost ni znan.

Ljubljana – Šiška (frančiškani): zaradi neposodobljene spletne strani urnik maš na ta dan na žalost ni znan.

Ljubljana-Bežigrad (frančiškani): zaradi neposodobljene spletne strani urnik maš na ta dan na žalost ni znan.

Ljubljana-Sv. Peter (minoriti): zaradi neposodobljene spletne strani urnik maš na ta dan na žalost ni znan.

Ljubljana-Štepanja vas (kapucini): Vabljeni k prejemu porcijunkulskega odpustka: pogoji so: maša in sv. obhajilo, spoved, apostolska vera, molitev po papeževem namenu in nenavezanost na greh. Možnost za sveto spoved na ta dan bo  v Štepanji vasi 18h do 19.30 ure. (opomba: maše ob delavnikih so ob 8h in ob 19h).

Škofja Loka – kapucinski samostan: oznanila navajajo maše do 1. avgusta.

Kamnik – frančiškanski samostan: oznanila navajajo maše do 1. avgusta.

Brezje (frančiškani): Svete maše: med tednom: ob 7.00, 8.30, 10.00, 19.00 (slovesnosti za porciunkulski praznik niso posebej oznanjene)

Nova Štifta na Dolenjskem (frančiškani): ni podatkov

Novomeška škofija:

Novo mesto – Sv. Lenart (frančiškani): 8h in 19h

Krško (kapucinska cerkev): na predvečer 1. avgusta 20h, sledi molitvena ura; 2. avgust: 7h, 8h (vodi novomašnik Jakob Piletič), 9.15 in 10.30. Na razpolago bo spovednik.

Koprska škofija:

Sveta gora (frančiškani): maše ob praznikih so ob 8.00, 10.00 in 17. uri.

Kostanjevica (frančiškani): maše ob praznikih so ob 7., 10. in 19. uri.

Vipavski Križ (kapucini): maše 7h, 9h in 19.30. Češčenje v tišini 8-10h in 15h-19.30. Ves čas bo na voljo spovednik.

Koper – sv. Ana (frančiškani): ni podatkov

Piran (minoriti): Sv. maša ob nedeljah in delavnikih ob 8. uri.

Mariborska škofija:

Maribor – Marija Mati milosti (frančiškani): svete maše so ob delavnikih ob 9.00 in 19.00

Maribor – sv. Jožef / Studenci (kapucini): ob 19h.

Ptuj (minoriti): ni podatkov

Ptujska gora (minoriti): ni podatkov

Dornava (minoriti): ni podatkov

Videm pri Ptuju (minoriti): ni podatkov

Sv. Trojica – Podlehnik (minoriti): ni podatkov

Sv. Trojica v Sl. Goricah (frančiškani): ni podatkov

Celjska škofija:

Celje – sv. Cecilija (kapucini): Maše bodo: ob 7. in 8. uri (mašuje: celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž), ob 9.30 (mašuje: upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek), ob 11. uri (mašuje: novomašnik br. Jurij Slamnik) ter ob 18. uri, ko so posebej vabljene sestre in bratje Frančiškovega svetnega reda. Priložnost za spoved bo od 6. do 20. ure.

Nazarje (frančiškani): ni podatkov

Olimje (minoriti): ob 19h

Murskosoboška škofija:

Turnišče (minoriti): ni podatkov

Kančevci (kapucini): ni podatkov

Pripis uredništva: Kot vidite, so edino celjski kapucini posvetili temu prazniku nekaj več pozornosti. Je pa naš pregled spletnih strani nekaterih župnij pokazal na njihov zelo zadržan odnos do sodobnih sredstev obveščanja, kar internet zagotovo je. Marsikje so spletne strani župnije samo za “okras” – da jo pač imajo, medtem ko so zadnja obvestila na njih stara že nekaj let. Očitno še vedno velja, da se moramo za informacije pozanimati tako kot v starih dobrih časih: ali se oglasimo na samem kraju ali pa zavrtimo naš (analogni) telefon. Seveda se morate prej pozanimati, kdaj so uradne ure, saj se ne spodobi, da bi klicali izven uradnih ur.

C. R.