Bodo tudi maske končno padle? (foto: Pixabay)

Čeprav je vlada v začetku julija s sproščanjem ukrepov določila, da v notranjosti gostinskih lokalov maske niso več obvezne, to ne velja za verske objekte. Po zadnjih navodilih Slovenske škofovske konference ureditev ostaja nespremenjena.

To seveda pomeni, da maske ostajajo obvezne, prav tako razkuževanje rok in zagotavljanje razdalje med udeleženci verskih obredov (minimalno en meter). To pa tudi pomeni, da tudi zmanjšanje števila sedišč v cerkvah ostaja v veljavi – v praksi to pomeni, da bodo vmesne vrste klopi zaprte in jih ne bo mogoče uporabljati.

Podrobnejša navodila so sicer na voljo TUKAJ.

Po mnenju poznavalcev bo takšen režim v cerkvah verjetno ostal še zelo dolgo časa, verjetno celo nekaj let, seveda pod pogojem, da ne bo novih izbruhov epidemij. Ker pa bo do njih skoraj zanesljivo še prihajalo, bo takšna ureditev verskih zgradb verjetno ostala trajna. Na prvem mestu je namreč varnost ter preprečevanja širjenja okužb. Glede na širjenje delta virusa in razmeroma nizke precepljenosti prebivalstva je zelo verjetno, da bodo verski obredi že od avgusta dalje morda spet brez navzočnosti ljudstva – morda tudi za več kot pol leta.

C. R.