Fotografija je simbolična. (foto: Pixabay)

“Nekdanji kapucinski brat in duhovnik, Paskal Jožef Prša, ki je bil za poskusno dobo sprejet v škofijo Murska Sobota, je bil v upravnem kazenskem postopku Metropolitanskega cerkvenega sodišča v Ljubljani spoznan za krivega spolnih zlorab več mladoletnih oseb,” je včeraj na svoji spletni strani objavila škofija Murska Sobota. 

Kot so zapisali, mu je bila z izvensodno odločbo 20. septembra 2021 naložena zakonita kazen odpusta iz kleriškega stanu (kan. 290 tč. 2). “Kanonski ukrep odslovitve je Kongregacija za nauk vere dokončno potrdila z dopisom 25. novembra 2021 (Prot. Št. 425/2012 – 86328). Upravni kazenski postopek je v tem primeru zaključen. Obtoženi je bil 21. decembra 2021 od soboškega škofa ordinarija seznanjen z zaključkom upravnega kazenskega postopka. S tem dnem so mu ugasnile vse pravice, ki izvirajo iz duhovniškega posvečenja (kan. 292),  z upoštevanjem kan. 291,” je še zapisano v sporočilu.

Žrtve, in tudi vpletene v upravni kazenski postopek, škof ordinarij dr. Peter Štumpf prosi za odpuščanje zaradi hudega ponižanja njihovega človeškega dostojanstva in prizadetih bolečin. Prosi pa tudi za molitev, da bi žrtve ohranile upanje na smiselnost in neprecenljivi pomen njihovega življenja, obenem pa da bi se Cerkev povsem očistila zla spolnih zlorab.

Paskal Jožef Prša je bil sicer večino časa član kapucinskega reda, vendar je bil že pred leti iz njega izključen. Portal Domovina poroča, da je med leti 1989 in 1994 služboval v Kančevcih, kjer je pomagal postavljati tamkajšnji Dom duhovnosti. Nato je služboval v kapucinskem samostanu v Vipavskem križu, kjer je opravljal predvsem glasbeno pedagoško delo z mladimi – bil je učitelj orgel. Dolga leta pa je večino časa preživel v Medžugorju, kjer je bil spovednik. Pred skoraj desetimi leti pa je moral na zahtevo predstojnika zapustiti Medžugorje, po naših informacijah pa je bil iz kapucinskega reda odslovljen iz drugih razlogov in ne zaradi spolne zlorabe.

Kasneje je bil poskusno sprejet med duhovnike murskosoboške škofije, vendar brez pravice do javnega maševanja. Od 22. maja 2019 je Prša sicer lahko maševal izključno na svojem domu v Mali Polani, brez zbiranja vernikov, prav tako mu je bilo od takrat prepovedano opravljati vsa druga duhovniška opravila. Zaradi nespoštovanja ordinarijevih določil glede njegovega duhovniškega statusa in pohujšanja med verniki pa mu je bilo kasneje »prepovedano opravljanje vsakršne oblasti svetega reda, maševanje, spovedovanje, delitev drugih zakramentov ali zakramentalov, oznanjevanje Božje besede ali kateheza.«

Že ob nastanku iniciative “Dovolj je” se je javno izpostavila Barbara Kompara kot ena od njegovih žrtev ter storilca tudi javno poimenovala. Prvič je bila zlorabljena, ko je bila stara 11 let, vendar se niti ni dobro zavedala, kaj se je z njo dogajalo. O tem je javno spregovorila na tiskovni konferenci. Potrebovala je kar 12 let terapije, da se je lahko soočila z razsežnostjo bolečine, sramom, gnusom, umazanostjo in ničvrednostjo, ki jo je povzročila zloraba in je sploh lahko imenovala storilca. Po civilnem postopku je dejanje tedaj že zastaralo, odločila pa se je za cerkveni postopek, saj je videla, da je imel storilec še vedno stike z mladoletnimi osebami, še poroča Domovina. Po prijavi pa je celo doživljala ponižanja, grožnje in šikaniranja s strani storilca in njegovih privržencev.

Prvi slovenski klerik, ki je bil odslovljen iz kleriškega stanu, je bil sicer Franci Frantar iz ljubljanske nadškofije, konec minulega leta pa je mariborska nadškofija laizirala duhovnika Antona Kmeta.

C. R.