Pedro Opeka (foto: Tamino Petelinšek / STA)

Vlada Republike Slovenije se je seznanila z informacijo o nominaciji Pedra Opeke za nagrado Sveta Evrope Raoul Wallenberg za leto 2022 za izjemne dosežke na humanitarnem področju. Nagrado vsaki dve leti podeljuje Svet Evrope v sodelovanju s švedsko vlado in madžarskim parlamentom. Podeli se jo posamezniku, skupini ali organizaciji, ki deluje v poslanstvu Sveta Evrope. Vrednost nagrade je 10.000 evrov. Podeljena bo 17. januarja 2022 na sedežu Sveta Evrope v Strasbourgu. Rok za izdajo nominacij je 31. oktober 2021.

Ministrstvo za zunanje zadeve meni, da duhovnik in misijonar Pedro Opeka s svojim dolgoletnim delovanjem in izjemno požrtvovalnostjo izpolnjuje pogoje za nagrado, ki bo pomembno prispevala h krepitvi njegovega humanitarnega dela. Nominiranec svoje življenje že več desetletji posveča najrevnejšim in najranljivejšim prebivalcem Madagaskarja. V 30 letih svojega misijonarstva je vzpostavil več kot 18 vasi z vso potrebno infrastrukturo. Otrokom je omogočil izobraževanje v vrtcih, osnovnih, srednjih in poklicnih šolah, pred kratkim pa je ustanovil tudi univerzo. S pomočjo humanitarne pomoči Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije se na njegovo pobudo 100.000 prebivalcem Madagaskarja zagotavlja osnovno zdravstveno oskrbo in zagotavlja prehransko varnost za otroke in najranljivejše prebivalce v času virusne pandemije.

Ostali predlagatelji Pedra Opeke za prejetje nagrade so Slovenska Karitas, Misijonsko središče Slovenije, Radio Ognjišče in mednarodni predlagatelj Vincentian Family Homeless Alliance (oziroma Famvin Homeless Alliance – FHA) s sedežem v Rimu.

C. R.