Dr. Jurij Bizjak je že deset let koprski škof. (foto: SŠK)

Koprski škof Jurij Bizjak je februarja dopolnil 75 let, ko mora po cerkvenih predpisih napisati prošnjo papežu, da se odpoveduje škofovski službi. Škof Bizjak je to tudi storil, dokler papež Frančišek njegovega odstopa ne sprejme, pa bo Bizjak opravljal svojo službo, so za STA pojasnili na koprski škofiji.

Običajno papež ob sprejetju odstopa imenuje tudi naslednika. Kdaj bo papež Frančišek to storil za škofijo Koper, pa ni znano. Postopki za imenovanje so tajni, so še navedli na škofiji. Večkrat se tudi zgodi, da papež glede na okoliščine tudi “podaljša” mandat ali pa tudi sprejme odstop, a ne imenuje takoj naslednika, kar pomeni, da je škof ordinarij formalno že upokojen in hkrati apostolski administrator iste škofije za določen čas. Takšno prakso je Sveti sedež nazadnje uporabil pri novomeški škofiji.

Bizjak je bil posvečen v duhovnika leta 1971. Več let je bil docent za biblične vede na ljubljanski teološki fakulteti, pa tudi spiritual v ljubljanskem medškofijskem semenišču.  Papež Janez Pavel II. ga je 13. maja 2000 imenoval za koprskega pomožnega škofa, prvega v zgodovini obnovljene koprske škofije. V škofa je bil posvečen 5. julija istega leta. Papež Benedikt XVI. je 26. maja 2012 škofa Bizjaka imenoval za 58. rezidencialnega koprskega škofa ordinarija. Kar pomeni, da bo deseta obletnica njegovega imenovanja jutri.

Pred Bizjakom je koprsko škofijo celih 25 let vodil pokojni škof Metod Pirih, in sicer do upokojitve zaradi dosežene starosti.

Zahvalna sveta maša ob deseti obletnici imenovanja Jurija Bizjaka bo jutri, 26. maja, ob 10h v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja. Sveto mašo bo za svetega očeta Frančiška na praznik Gospodovega vnebohoda daroval škof Bizjak, navzoč bo tudi apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich.

STA, C. R.