foto: Wikipedia

Sveto pismo dokaj pogosto omenja angele, predvsem pa tri nadangele, ki opravljajo zelo pomembna poslanstva. Nadangel Gabriel je znanilec vesele novice, on je tisti, ki je tudi prinesel Mariji oznanilo, da bo postala Božja Mati. Nadangel Rafael je znan predvsem kot Tobijev spremljevalec, nadangel Mihael pa borec proti hudim duhovom. 

Seveda pa Sveto pismo omenja tudi padle angele oziroma hudiče. Ne poroča o tem, kdaj je prišlo do upora angelov Bogu. Dejstvo pa je, da so Božji angeli tisti, ki služijo Bogu in izpolnjujejo Božjo voljo. Med njimi so nam najbližji angeli varuhi, ki se jim z molitvijo vsakodnevno priporočamo za varstvo. Angel tako spremlja slehernega človeka od začetka do konca njegove življenjske poti. Mnogim kristjanom je misel na angele varuhe v veliko oporo pri resnem prizadevanju za življenje po evangeliju. Tudi Jezus v svojih nagovorih večkrat omenja angele, saj so prvi nosilci čistega odrešenjskega veselja. Navsezadnje so betlehemskim pastirjem prav angeli oznanili Jezusovo rojstvo. Tudi v Jezusovem grobu so novico o Jezusovem vstajenju prinesli prav angeli.

Razne vrste duhovne ezoterike dandanes s pomočjo raznih angelskih kart in podobnimi vsebinami privabljajo naivne kristjane, da zavržejo osebnega Boga in se oprimejo novodobnih duhovnih gibanj, ki temeljijo na samoodrešenju. To je velika zabloda sodobnega časa. Dejstvo je, da angeli ne obstajajo sami zase, ampak so Božji poslanci. So služabniki živega Boga, ki je oseba in ne neka energija. Gre za duhovna bitja, ki se tu in tam dajo pokazati ljudem tudi v obliki snovnih bitij. Že grška beseda “angelos” nakazuje, da gre za nekoga, ki prenaša sporočilo.

In ker je Marija pred nadangelom Gabrijelom izrazila svojo svobodno privolitev v Božji načrt, je s tem tudi postala kraljica angelov. S tem, ko jo je Jezus vzel v nebesa in postavil za kraljico, je s tem postala tudi gospodarica angelov, ki se bojuje proti zlim silam. Je bojevnica, kakor nakazuje tudi Knjiga razodetja. Ker Marija ni Bog, ampak človek, a ji je bilo zaupano poslanstvo rojstva učlovečenega Boga, jo hudič še bolj sovraži kot Boga.  Ali kot je zapisal salezijanec Gašper M. Otrin: “Pridružiti se vojski angelov pomeni, da navzven izpovedujemo svojo vero, da jo branimo, zagovarjamo verska načela, branimo življenje od spočetja do naravne smrti, v družbi zagovarjamo krščanske vrednote, s svojo vero spreminjamo svet okoli sebe.” In še: “Pri šahu je glavna figura kralj. A kdo ima največjo možnost premikanja po šahovnici? To je Kraljica: lahko se premika v katerokoli smer in kolikor daleč želi. Kralj zato ni ljubosumen. Bori se namreč zanj, za kralja. Dober šahist ve, da če v igri izgubi kraljico, to pomeni konec igre. Če samo en lovec oz. tekač sodeluje s kraljico, to lahko pomeni zmago že v štirih potezah. Simbol, ki ga dobro razumemo: sodelovati moramo s Kraljico zaradi Kralja, da bo Njegovo ime povzdignjeno nad vse! Drugim moramo pomagati, da Marijo spoznajo, jo sprejmejo v svoje življenje, saj ona je najkrajša, najhitrejša in najlažja pot do Jezusa.”

Marija, Kraljica angelov, prosi za nas!