Taizejska molitev v Rostocku (foto: nadškofija Ljubljana)

Med 28. decembrom 2022 in 1. januarjem 2023 je v Rostocku v Nemčiji potekalo Evropsko srečanje mladih, ki ga je v sodelovanju z lokalnimi Cerkvami pripravila Taizéjska skupnost, je sporočil Tilen Čebulj iz Zavoda Katoliška mladina. 

Med 5000 udeleženci se je na sever Nemčije odpravilo skoraj 200 Slovencev. Ti so z navdušenjem sprejeli novico, da bi prihodnje srečanje potekalo v Ljubljani.

Na razglasitvi je bil prisoten tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Poudaril je, da gostiti na tisoče mladih ni lahka naloga, vendar lahko v njej vidimo Božji klic, da v naše župnije in druge krščanske skupnosti vnesemo novo življenje. Srečanje je lahko čudovita priložnost, da k sodelovanju povabimo tiste, ki so se morda oddaljili od Cerkve.

Letošnje Evropsko srečanje mladih je bilo že 45. po vrsti. Potekalo je v Rostocku, kraju, kjer so kristjani manjšina. Zato je bil eden glavnih poudarkov srečanja, kako v taki družbi sobivati in vzpostavljati dialog. Brat Alois iz Taizéja je za iztočnico predlagal poglabljanje notranjega življenja in solidarnosti. Ne smemo dopustiti, da bi zaradi razočaranja ali krutosti zla, prenehala naša molitev. Hkrati pa smo povabljeni, da bližnjemu pridemo naproti tudi s konkretno pomočjo v najrazličnejših oblikah.

Fotogalerija: https://katoliskamladina.pic-time.com/-esmrostock2022/gallery

Spletna stran: https://katoliskamladina.si/home/projekti/esm/

C. R.