Celjska stolnica sv. Danijela (foto: Wikipedia)

Ko je bil pred dobrim mesecem dni posvečen novi celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž, so kmalu zatem zaokrožile prve informacije o tem, kakšne novosti čakajo celjsko škofijo že v letošnjem poletju. Po naših informacijah naj bi se letos zgodile številne premestitve duhovnikov, česar pa v celjski škofiji doslej niso bili vajeni.

Na nedavni predstavitvi svoje knjige “Iz Besede” je namreč novi škof, sicer profesor bibličnih ved na teološki fakulteti, komentiral tudi dejstvo, da je bila celjska škofija dve leti in pol brez škofa. “Odsotnost se čuti, v smeri iskanja neke večje povezanosti, v iskanju neke smeri. Razpoloženje je sedaj na zelo visoki ravni. Ljudje pričakujejo in je veliko hrepenenje, da bi se kaj spremenilo, premaknilo. Morda je malo več strahu, dvomov, a vidim, da prevladuje zelo ustvarjalen duh, tako da se zelo veselim tega dela.” Kot pravi, je naloga škofa, da je priča te lepote, ki jo oznanja. “Ljubezen in bližina Boga človeku. Za to bom poskušal delati, da bi Cerkev bila vedno bolj transparentna za globlje vrednote. Danes vemo, da beseda zaleže manj, učenje še manj, zaležeta pa zgled in način življenja. Zato je moja prva naloga, da se bolj posvetim prvim oznanjevalcem evangelija, to so moji bratje duhovniki, da se mi najprej začutimo kot zbor, kolektiv, potem pa, da se lahko vedno bolj usmerjamo k bistvu. V pomoč jim bom, da bodo našli načine, besede, kako se približati ljudem. Sam sem sicer poslan ljudem, ampak moram najprej poskrbeti za tiste, ki so v prvih frontah odnosov z vsakdanjim svetom.”

Iz tega sledi, da bodo v letošnjem letu sledile precej bolj obsežne kadrovske menjave, saj se vsako delo začne z iskanjem kolektivov, skupin, novih priložnosti. “Tudi zato, ker je bil dlje časa škofijski sedež izpraznjen, ni moglo biti veliko kadrovskih odločitev. Mi pa smo v obdobju menjav generacij in je treba starejše duhovnike razbremeniti določenih skrbi in dela, po drugi strani pa dati priložnost mlajšim. Predvsem pa želimo povezati izkušnje starejših ter moč in ideje mlajših, jih združiti. Zato so potrebne razne razporeditve,” je dejal. Po naših informacijah naj bi že preuredil škofijsko kurijo, dosedanji škofijski upravitelj Rok Metličar naj bi postal novi generalni vikar, vsaj za začetno obdobje (čeprav na spletni strani škofije to še ni zabeleženo). Nekatere kadrovske menjave oziroma premestitve duhovnikov pa naj bi že povzročile tudi šok in negodovanje ljudi. Glede na podobne izkušnje iz murskosoboške škofije je mogoče pričakovati tudi kakšen javni upor.

Za zdaj je bila javno objavljena (na facebooku) le ena sprememba in sicer, da se Janez Turinek seli iz Senovega v Videm ob Savi, kar je sicer samo nekaj kilometrov proč. V Senovo, od koder bo soupravljal še župnijo Koprivnica, pa prihaja Ivan Šelih, do sedaj župnik župnij Šmartno ob Dreti in Bočna v Zgornji Savinjski dolini. Vendar naj bi bilo kadrovskih menjav precej več, še zlasti naj bi bili “na udaru” večji kraji, kjer naj bi pastoralo prevzeli mlajši kadri. Nekatere župnije naj bi se tudi povezale med seboj. V Velenju bo tako vodenje trojice župnij (Sv. Martin, bl. Anton Martin Slomšek, Karmelska Mati Božja) prevzel Matej Dečman ob pomoči Luke Mihevca in Jožefa Škrinjarja, medtem ko dosedanji župnik župnije Velenje-sv. Martin Janko Rezar odhaja na enoletno študijsko izpopolnjevanje v Rim. Pismo škofa Maksimilijana lahko preberete TUKAJ.

Tudi v oznanilih spletne strani Rečica ob Savinji so že najavljene spremembe, saj župnik David Zagorc odhaja na novo službeno mesto v župnijo Celje – Sv. Duh. Njegovo dosedanjo župnijo bo soupravljal Aleksander Koren, župnik v Mozirju. Slovo od svojih faranov je napovedal tudi župnik župnij Šmarje pri Jelšah, Sladke gore in Sv. Petra na Kristan vrhu Tadej Linasi, nasledil ga bo Damjan Ratajc, do sedaj župnik v Preboldu.

Za zdaj še ni znano, zakaj bodo obsežne kadrovske spremembe sledile že letos, neuradno pa naj bi na to vplival tudi apostolski nuncij nadškof Jean Marie Speich, saj spremembe terja sam papež Frančišek.

C. R.