foto: Pixabay

Še dva dni in bodo binkošti… Praznik prihoda Svetega Duha nas spomni tudi na naše vsakoletne birmance, čeprav je res, da večina birmancev ne prejme tega zakramenta prav na binkoštni praznik. In na žalost le majhen odstotek birmancev po prejetem zakramentu ostane zvest krščanski veri.

V zadnjih dneh pa odmeva tudi umetno sproženi medijski “škandal”, ker v župniji Sv. Jurij ob Ščavnici (iz tam izhajajo tudi znani Slovenci, kot denimo dr. Anton Korošec, škof dr. Vekoslav Grmič, itd.) k birmi niso spustili vseh kandidatov za birmo. Starše je razjezila “segregacija”, ker bodo “ta pridni” šli k birmi že pred poletjem, “ta poredni” pa šele jeseni. Seveda je svojo plat povedal tudi župnik Boštjan Ošlaj, češ da niso bili vsi pripravljeni na prejem tega zakramenta, zato je moraliziranje povsem “odveč”.

Dogodek je komentiral tudi duhovnik in moralni teolog Gabriel Kavčič za portal Domovina.je. Objavljamo del komentarja: “Marsikdo danes bi rad vse imel, ne bi se pa kaj resno potrudil/a in poglobil/a. In take »afere« pridejo ven, ko se na sveto birmo gleda kot na tradicionalni okrasek ali produkt. To je lahko težava ne samo pri »nepridnih«, ampak tudi pri »pridnih« veroučencih. Prvi mislijo, da jim kar vse pripada, druge pa lahko zavede občutek, da si vse lahko kupiš ali prislužiš, celo svete reči. Noben zakrament ni pravica, temveč velik Božji dar. Če bi v pripravo več vložili, bi znali to tudi bolj ceniti. Sicer se pač obkljuka še en zakrament in se odmaršira iz cerkve. In na tej točki je župnik opravil svojo nalogo, nekateri veroučenci tudi, kdo drug pa ne. Vsaj osnovne priprave je treba dati skozi za to, da smo lahko vsaj približno prepričani, da bo škof vredno podelil zakrament svete birme.” (glej TUKAJ)

Se strinjate? No, ob tem naj dodamo, da je slovenski narod pred 25 leti doživel birmo na nacionalnem nivoju – obisk papeža sv. Janeza Pavla II. je imel namreč geslo “Oče, potrdi nas v veri.” In na ta dogodek se je Cerkev na Slovenskem vestno pripravljala, tako duhovno kot organizacijsko. Le kako bi obisk izgledal, če priprav ne bi bilo?

C. R.