Janez Cerar (foto: Youtube / posnetek zaslona)

Na praznik spreobrnjenja apostola Pavla je vodja iniciative Dovolj.je Janez Cerar spregovoril na tiskovni konferenci, na kateri je znova močno okrcal vodstvo slovenske Cerkve, deloma pa tudi državo, saj sedanji pravni sistem omogoča, da storilci spolnih zlorab kazensko ne odgovarjajo, ker so dejanja po zakonu že zastarala. 

“Pred nekaj meseci je Kongregacija za nauk vere, to je ustanova Svetega Sedeža, ki je pristojna za preučevanje najhujših zločinov zoper človekovo dostojanstvo, dva slovenska katoliška duhovnika prepoznala kot storilca spolnih zlorab in odredila, da se ju odslovi iz duhovniškega stanu. Toda, kaj več od izpeljanega postopka v Sloveniji in v Vatikanu, ter mlačnih izjav vodstva škofij, nismo doživeli. Oba, danes že nekdanja duhovnika, imata vse potrebno za udobno življenje, izognila pa sta se tudi roki pravice in odgovornosti po pravu Republike Slovenije,” je dejal Cerar.

“Zahtevam odgovornost predstojnikov Cerkve, ki so bili povezani s tema dvema nekdanjima duhovnikoma. Zahtevam spoštljiv odnos do vseh žrtev teh dveh nekdanjih duhovnikov. Opravičila in vljudne besede veljajo, niso pa vse, kar so ti predstojniki dolžni storiti – to je prevzeti odgovornost in poskrbeti, da se kaj takega v prihodnosti ne bo več dogajalo,” je še dejal.

Kot je še opozoril, se cerkveni predstojniki na lahkoten način otepajo odgovornosti. “Obiskujete tečaje, podpisujete dokumente, sklicujete srečanja in prepričujete novinarje. Pozivam vas: nastavite ušesa žrtvam, da jih boste lahko resnično slišali. Žrtve – preživeli naj vam bodo vir odgovorov.”

Celoten nagovor Janeza Cerarja si lahko preberete TUKAJ.

C. R.