Celjski škof Maksimilijan Matjaž (foto: škofija Celje)

Dr. Maksimilijan Matjaž, celjski škof:

“Verouk je velik izziv. Tega izziva ne morejo peljati samo duhovniki in kateheti, postati mora stvar vse Cerkve, občestva, v prvi vrsti pa odgovornost staršev. Besede verouk se danes ponekod že izogibajo, ker je obremenjena z elementi nauka in podajanja znanja, ve se pa, da se vere ne podaja preko znanja, ampak preko izkušnje. Cerkev bo potrebovala nove, celostne, življenjske pristope. Marsikaj se že dogaja, npr. oratoriji, družinske kateheze … Če sam danes prejmem poročilo, da je bilo v neki župniji birmanih 50 otrok, me bolj kot njihovo število zanima, kje so se ti mladi lahko vključili v življenje župnije.

Do sedaj je bilo tako, da je otrok v 1. ali 2. razredu lahko prejel prvo sveto obhajilo. Ali je bil za to že pripravljen, je pa drugo vprašanje. Razmišljamo tudi o tem, nekateri konkretni koraki so že bili narejeni, da bi bila priprava na zakramente ločena od verouka. /…/

To bi bila kateheza s celostnim pristopom in aktivacijo otroka, kot dogodek, ki bi ga otrok doživel, ne kot šolska ura.

Nekatere župnije že imajo kateheze enkrat mesečno, v družinske kateheze so že vključeni tudi starši. Tak pristop je deloval tudi v času korone.”

Vir: Domovina (TUKAJ)