foto: marija.si
S slovesno sveto mašo, ki jo je na trgu pred baziliko Marije Pomagaj daroval apostolski nuncij msgr. Jean-Marie Speich, so se na Brezjah včeraj spomnili 25. obletnice obiska svetega Janeza Pavla II. v Sloveniji.

 

Danes namreč mineva 25 let od obiska svetega papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji. Pri nas je ostal do 19. maja. Pot z ljubljanskega letališča ga je naprej vodila k Mariji Pomagaj na Brezje, kjer je bila danes slovesnost, ki so jo v Slovenskem Marijinem narodnem svetišču pripravili v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Poljske v Sloveniji. Somaševanje je vodil apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich. Ob oltarju so se mu pridružili rektor svetišča na Brezjah, dr. p. Robert Bahčič, rektor bazilike in gvardijan frančiškanskega samostana, ki je pred četrt stoletja sprejel papeža pred baziliko, p. Ciril Alojz Božič ter p. Vito Muhič, vojaški kaplan.  Pred začetkom svete maše so duhovniki v procesiji pred kip svetega Janeza Pavla II. prinesli cvetje.

Svete maše so se udeležili tudi vidni predstavniki države, med njimi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, minister za obrambo Matej Tonin, poslanca NSi in SDS Andrej Černigoj in Alenka Jeraj, notranji minister v času papeževega obiska Andrej Šter, nekateri župani ter člani diplomatskega zbora.

Rektor svetišča p. Robert Bahčič je ob začetku svete maše spomnil na besede svetega papeža Janeza Pavla II., “ki je svoj obisk v naši mladi državi pričel prav tukaj na Brezjah, pri Mariji Pomagaj. Dejal je: »Gojite globoko predanost Mariji, Materi in Kraljici Slovencev, na katero se obračate s tako lepim imenom ‘Marija Pomagaj’!”

Apostolski nuncij msgr. Speich, ki je med sveto mašo nosil isti mašni plašč, ki ga je pred 25 leti nosil sveti papež Janez Pavel II. v Stožicah in ga je potem poklonil ljubljanski stolnici, je spregovoril o delu na Vatikanskem državnem tajništvu v času papeževanja Janeza Pavla II., o demokraciji, svobodi in resnici: »Sedaj, ko nosim ta plašč si želim, da bi bil tako svet in velik kot je bil on, in to ni tako enostavno. Papež Janez Pavel II je bil velik človek, velik filozof, velik teolog, ki se je zelo zavzemal za mlade, saj je začel Svetovno srečanje mladih, pa tudi za družine in za vse kar je povezano z velikim človekom,« je dejal nuncij Speich.
Spomnil je na ideologijo, iz katere je Janez Pavel II. izšel in je podobna slovenskemu narodu. Samostojno pot Slovenije so tako kot na Poljskem spodbudili ljudje. Po njegovih besedah je iz mednarodnega vidika za slovenski narod pomembno dvoje. Nemčija in Sveti sedež oziroma osebno sveti Janez Pavel II., ki sta si prizadevala za samostojnost in priznala novo realnost Republike Slovenije. Čeprav je Slovenija izbrala svojo pot na politični ravni, se mora zavedeti, da je del te svete poti, ki jo je ustvaril Janez Pavel II.« je še dejal msgr. Speich.

Spomnil je, da je sveti papež Slovenijo obiskal, ko je ta praznovala komaj pet let svoje neodvisnosti in je bila šele na začetku svoje poti, demokratičnosti, ki jo je izbrala svobodno. „Sveti Janez Pavel II. je bil zaljubljen v to svobodo. In svoboda se lahko živi samo v resnici. Resnica je pa tisto, kar je potrebno živeti,“ je še povedal nuncij in posebej naglasil, da je življenje v resnici velik izziv tudi za Slovenijo, ki letos praznuje 30 let.
Po nagovoru apostolskega nuncija smo si na velikem zaslonu ob zunanjem oltarju lahko ogledali posnetke obiska svetega Janeza Pavla II. v Sloveniji. Prispevek, ki je vseboval posnetke krajev, ki jih je obiskal papež, je pripravila Televizija Slovenija in za to plemenito dejanje se jim iskreno zahvaljujemo.

Ob sklepu slovesnosti je zbrane pozdravil še poljski veleposlanik v Sloveniji, g. Krzysztof Olendzki. Izrazil je hvaležnost za pripravo slovesnosti in dejal, da so pred 25 leti vsi z navdušenjem spremljali obisk svetega papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji. “Slovenci, ta ponosen narod v Srednji Evropi, mu je bil že od nekdaj blizu. V času, ko je Karel Wojtila vodil krakovsko nadškofijo, je prebiral Družino. Prek nje je bil seznanjen z dogajanjem v Cerkvi in katoličanih, ki so živeli pod Titovim režimom. Janez Pavel II. si je kot slovanski papež prizadeval za to, da bi Evropa živela iz polnosti svoje kulturne in civilizacijske dediščine. Menil je, da brez Slovenije, brez vas v današnjem času ni mogoče udejanjiti nobenih resnih prizadevanj, naporov za novo edinost naše celine. Zato je Janez Pavel II. odločno podprl prizadevanja Slovencev za samostojno državo. Sveti sedež je med prvimi priznal samostojnost in neodvisnost Republike Slovenije leta 1991. In julija letos se bomo spominjali teh dogodkov izpred 30-ih let.

Maja 1996 je na tem kraju izrekel več misli, pomembnih za Slovenijo in ves svet. Osebno pa so mi v spominu ostale papeževe besede, ki jih je izrekel 19. maja 1996 v Mariboru: Zidovi so se zrušili, padle so železne zavese, v človekovi zavesti pa ostaja močneje kot kadar koli vprašanje o smislu življenja in o vrednosti svobode. Besede, ki so še vedno aktualne in nas tudi danes znova navdihujejo. Poljska te ima rada, Slovenija. Bog te ima rad Slovenija.”

Papež je leta 1996 pri nas praznoval svoj 76. rojstni dan in se je ob tej priložnosti spomnil tudi pomembnih obletnic slovenskega naroda v povezavi s krščanstvom na Slovenskem: obeležitev 1250-letnice krščanstva na Slovenskem, 1200 let od oglejsko-čedadske sinode, ki je začrtala misijonsko in pastoralno delo med Slovenci južno od Drave ter 1111 let od smrti slovanskega apostola sv. Metoda.

25-letnico obiska svetega Janeza Pavla II. smo v Slovenskem Marijinem narodnem svetišču Brezje obeležili tudi s postavitvijo razstave fotografij v parku ob baziliki. Razstava na 25 panojih predstavlja fotografije s prvega obiska svetega Janeza Pavla II. v Sloveniji. Pripravljena je kronološko, po lokacijah, ki jih je od 17. do 19. maja 1996 obiskal sveti Janez Pavel II.

Vir: marija.si – več TUKAJ.

A. E. F., C. R.