foto: STA / Xinhua

Združeni narodi poročajo, da je od  začetka ruske invazije iz Ukrajine pobegnilo že okoli 400.000 beguncev. Večina jih je prešla na Poljsko. Bežijo večinoma žene in otroci, saj so vsi ukrajinski možje, stari od 18 do 60 let, morali ostati v Ukrajini. Med begunci je tudi mnogo otrok, ki so Ukrajino zapustili brez staršev.

Angleški medij BBC poroča o 15-kilometrski vrsti beguncev, ki želijo zapustiti Ukrajino. V nedeljskih oddajah je BBC objavil pogovore dopisnikov z begunci.

Na meji z Moldavijo Ukrajina zgleda narod žensk. Mame in babice vlečejo v eni roki kovčke, v drugi pa otroke na poti v neznano. Ana je na mejni prehod prispela po več kot 24-urnem čakanju v vrsti na ukrajinski strani meje. Njen mali rumeni avto je je poln torb in kovčkov, njena 6-letna vnukinja potuje na zadnjem sedežu. Ana se je z vnukinjo odpeljala iz 50 kilometrov oddaljenega mesta Odesa na jugu Ukrajine. Ana je s solzami v očeh opisala, kako je morala doma pustiti moža, ki bo branil Ukrajino. »Upam, da nam bo Zahod pomagal iz te grozljive situacije. Trenutno se sami soočamo z ruskim agresorjem,« je potarnala.

Nočni vlak iz Kijeva je na Poljsko prispel z novimi begunci. Med njimi sta Kateryna Leontieva in njena hčerka. »Potrebovali smo 52 ur, da smo prispeli sem. Šele sedaj se zavedam tragedije. Upam, da je to le kratek izlet in se kmalu vrneva,« je izjavila s solzami v očeh. V čakalnici postaje so tudi Irene in njena dva majhna otroka. Njen mož je ostal v Ukrajini. »Samo ženske in otroci lahko zapustijo Ukrajino,« je dejala Irene. »Možje želijo ostati in se boriti. Oni so heroji,« je dodala.

Viktoria je prišla iz Irshave, v zahodni Ukrajini. »Na Madžarsko sem prišla z dvema hčerkama. Pustim ju pri sorodnikih, ki nas čakajo tukaj na meji, in se vrnem k možu,« je dejala z živčnim nasmehom. Se bojiš iti nazaj? »Iskreno povedano, ni me strah. Skrbi me samo za svoje hčerke, to je vse. Ne morem zapustiti svoje države. Moramo biti domoljubni,« je povedala za BBC.

Po slovaški vasici Velke Slemenc je hitro hodila skupina beguncev. Med njimi sta hodila dva majhna fantka, ki sta se držala za roko. »Užgorod,« je odgovoril starejši fantek, ko ga je BBC-jev dopisnik vprašal od kod sta, in še bolj stisnil roko svojega mlajšega bratca. Njuna starša sta ostala v Ukrajini…

Jože Jan

Vir: slosolar.si