Zagrebški nadškof Dražen Kutleša (foto: SŠK)

Če so slovenske škofije že pred prvim avgustom objavile seznam premestitev duhovnikov, se Cerkvi na Hrvaškem ne mudi preveč. Zagrebška nadškofija je seznam premestitev in personalnih sprememb objavila šele včeraj. 

Marsikoga je šokirala odločitev, da je bil po dokaj kratkem obdobju vodenja župnije svoje funkcije razrešen salezijanec don Damir Stojić, ki sicer še naprej ostaja na Jarunu, salezijanski župniji na jugu Zagreba. V Kanadi rojeni Stojić je bil v preteklosti študentski kaplan v Zagrebu, njegove korenine sicer segajo v zahodno Hercegovino, v župnijo Čerin blizu Medžugorja, kjer je bil rojen in krščen pater Slavko Barbarić.

Vrstijo se ugibanja, ali je razrešitev – personalne spremembe je prvič opravil novi zagrebški nadškof msgr. dr. Dražen Kutleša – povezana z odnosom dosedanjega jarunskega župnija do Medžugorja, kjer je že nekajkrat sodeloval na festivalu mladih, medtem ko nadškof Kutleša sicer izvira iz vrst bližnjih sodelavcev upokojenega mostarskega škofa msgr. dr. Ratka Perića. Slednji, kot je znano, ni gojil ravno pozitivnega odnosa do pričevanj o Marijinih prikazovanjih v Medžugorju. Vendar je potrebno vedeti, da v župnijah, ki jih duhovno oskrbujejo redovniki, navadno imenovanja za župnike predlaga provincialni predstojnik redovne skupnosti, zadnjo besedo pa ima pri imenovanjih in razrešitvah krajevni škof ordinarij. Slednji ima sicer diskrecijsko pravico, da zaradi potreb Cerkve ali drugih razlogov katerega od predlaganih kandidatov tudi zavrne ali pa razreši redovne duhovnike službe župnika, kaplana ali duhovnega pomočnika. To področje sicer ureja Zakonik cerkvenega prava.

Na seznamu personalnih sprememb v zagrebški nadškofiji pa sta omenjeni tudi dve slovenski imeni in sicer duhovnik zagrebške nadškofije Konrad Žižek, sicer doma iz Razkrižja (slovenski kraj, ki pa je bil dolgo časa pod jurisdikcijo zagrebške nadškofije, v začetku devetdesetih let so se prebivalci te župnije uprli v času, ko je župnijo vodil sedaj že pokojni Stjepan Slaviček, danes župnija sodi pod murskosoboško škofijo) ter kapucin p. dr. Metod Benedik, dolgoletni profesor cerkvene zgodovine na ljubljanski teološki fakulteti, ki sedaj živi v župniji Celje-sv. Cecilija. Pater Benedik je bil imenovan za predsednika zgodovinske komisije v nadškofijskem postopku beatifikacije duhovnika lazarista in mučenca Janeza Straška. Slednji je padel kot žrtev sovraštva do vere leta 1947 na območju Ozalja blizu Karlovca (in tudi blizu meje s Slovenijo). Doma je bil sicer iz župnije Podčetrtek.

Seznam premestitev sicer v celoti najdete TUKAJ.

C. R.