foto: Pixabay

Pavlinci so na Slovenskem dokaj neznana redovna skupnost, saj pri nas nimajo postojank. Vendar pa so jo nekdaj imeli v Olimjah, kjer je nastala tudi ena najstarejših lekarn. Ta samostan sedaj upravljajo minoriti. Sicer pa pavlinci delujejo predvsem na Poljskem (med drugim duhovno oskrbujejo znano romarsko središče Čenstahova) in tudi na Hrvaškem. Gre pa za redovno skupnost, ki je nastala v 13. stoletju na Madžarskem, ime pa je dobila po sv. Pavlu Puščavniku. Med znanimi pavlinci je bil med drugim tudi dolgoletni rimski eksorcist pater Gabrielle Amorth.

Med hrvaškimi pavlinci pa je posebej znan pater Marko Glogović, sicer znanega publicista, duhovnega voditelja za družine in zakonce. Portal book.hr je nedavno objavil njegovo opažanje v zvezi z vse bolj razširjenim dejstvom, da mnogi zakonski pari nimajo otrok. Takih parov je nenavadno veliko, večina od teh pa ni imela odkrito kakšno telesno ali zdravstveno pomanjkljivost, bolezen ali katerikoli drug povod, da bi bili neplodni – pa vendarle so. “V tem vidim posebno znamenje časa,” pravi pater Glogović, ki opozarja, da se veliko mladih parov odloča za življenje skupaj brez zakramenta svetega zakona, uporablja kontracepcijo, itd. Ker je Rabindranath Tagore zapisal misel, da “dokler se otroci rojevajo, Bog ni dvignil rok od sveta”, se ob tem pojavlja ugibanje, ali je Bog vendarle obupal nad svetom? “To je velika skrivnost”, pravi pater, ki ga zaradi prošenj, da pomaga pri molitvah v ta namen, ves čas kličejo, mu pišejo…

In kaj svetuje pater Marko Glogović vsem katoliškim parom? Najprej to, da napravijo dobro življenjsko spoved, predvsem je pomembno, da izpovemo vse težje grehe, posebej pa tiste najtežje, ki doslej niso bili izpovedani in morda predstavljajo blokado za blagoslov v potomstvu. Na internetu je na voljo veliko gradiva za pomoč pri pripravi na življenjsko spoved. Priporočljiv je tudi prejem zakramenta bolniškega maziljenja ter romanje v katero od znanih romarskih središč ter obisk maše tam. Velikokrat pomaga tudi zaobljuba kateremu od svetnikov. Paziti pa moramo, da ne zdrsnemo v pogansko mentaliteto, saj se Bog ne pusti podkupovati. Priporočljiva je tudi skupna molitev devetdnevnice, vsak zakonski par pa naj skupaj zmoli vsaj eno molitev dnevno. Zelo pa je pomembno, da se odrečemo družinskim sporom ali zameram. Ta so še posebej velika ovira za blagoslov v potomstvu, še svetuje  pater Glogović, ki priporoča, naj za molitev prosimo tudi v samostanih in naj se s srcem udeležujemo pobožnosti, kot je npr. evharistično češčenje.

Izvirni tekst je na voljo TUKAJ. Vir: book.hr

C. R.