Po zgledu Hrvaške so javno molitev začeli organizirati tudi v Sloveniji. Naslednja bo to soboto, 9. decembra, ob 6.30 na Kongresnem trgu v Ljubljani. (foto: Polona Avanzo)

Mraz in dež nista ustavila mož iz iniciative Muževni budite, ki so se včeraj ob 8.30 zbrali na Trgu bana Jelačića in začeli z molitvijo, a manjkali niso niti nestrpneži, ki so med molitvijo udarjali po bobnih in poslali na piščalke. Prva sobota v mesecu je tradicionalno rezervirana za moške, ki se zberejo na glavnem zagrebškem trgu, tam pokleknejo in molijo, poroča Jutarnji list.

Molitev od začetka poteka v Zagrebu, tokrat pa so se moški odločili, da bodo molili tudi v Dubrovniku, Karlovcu, Osijeku, Splitu, Slavonskem Brodu, Šibeniku, Trogirju, Vinkovcih, Virovitici in Zadru. Po molitvi so poslali tudi pomembno sporočilo za tiste, ki bodo na trgu molili v nedeljo, in sicer, naj ne dajejo izjav posvetnim medijem, ki jih bodo, kot trdijo, tako ali tako “hoteli očrniti”, temveč naj se zavzamejo za ljudi in Cerkev na javnih molitvenih mestih.

Molitev se je začela ob 8.30 na Trgu bana Josipa Jelačića, molili pa so za domovino, mir in spreobrnjenje hrvaškega naroda; za moške – da postanejo duhovne avtoritete v družini, ki bodo pogumno pričevale in posredovale katoliško vero, za življenje v predzakonski čistosti, za čistost v oblačilih in obnašanju ter za obnavljanje katoliških zakonov; za konec splava in odprtost zakoncev življenju, za svete, pristne in brezkompromisne cerkvene pastirje in nove duhovne poklice, za duše v vicah in za osebne namene.

Foto: X

Od protestnikov se distancirajo
Ta miren in apolitičen dogodek v Zagrebu organizira bratovščina Vitezi Brezmadežnega Srca Marijinega. Organizatorji dogodka se tudi tokrat niso pustili motiti, za Večernji List pa so povedali, da se “tudi tokrat distancirajo od vseh posameznikov, ki bi namerno vznemirjali pobudnike ali mimoidoče ali opozarjali na ideološko nezaželene lastnosti ali sodelovali kot predstavniki društev, ne kot posamezniki.”

To soboto, 9. decembra, ob  6.30, pa bo molitev tudi v Ljubljani na Kongresnem trgu.

A. H. / Nova24tv.si, C. R.