Pravoslavna cerkev v Kijevu (foto: EPA-EFE / SERGEY DOLZHENKO)

Člani regionalnega sveta Volinije so danes, 11. aprila, sprejeli odločitev o prepovedi delovanje Ukrajinske pravoslavne Cerkve moskovskega patriarhata na tem območju. Za prepoved je glasovalo 54 regionalnih poslancev. Po besedah poslanca Jurija Poljščuka menihi UPC-MP sodelujejo z ruskimi agresorji, večina med njimi pa ima ruske potne liste.

Samo lani je ukrajinska varnostna služba začela 52 kazenskih postopkov proti 55 duhovnikom Ukrajinske pravoslavne cerkve Moskovskega patriarhata. »Nobena država v času vojne ne more dovoliti obstoja mreže sovražnikovih agentov,« je opozoril poslanec Poljščuk.

Včeraj je regionalni svet v Rivnem ravno tako prepovedal delovanje poslanca UPC MP v regiji Rivno. Poleg tega so poslanci glasovali za preklic sklepa iz let 1991 in 1992 o dejavnosti verskih organizacij moskovskega patriarhata.

V mestu Hmelnicki so vsem verskim organizacijam UPC-MP odvzeli tudi pravico do uporabe zemljišč. Takšna odločitev je bila sprejeta tudi v Kamjancu-Podilskem.

Tudi v Rivnem je bila UPC MP ukinjena pravica do uporabe zemljišč. Takšna odločitev je bila sprejeta na izredni seji mestnega sveta. Župan Oleksandr Tretiak je ob tem dejal, da je nesprejemljivo, da je v času vojne v Ukrajini delovala cerkev, ki blagoslavlja ruske vojake za pobijanje Ukrajincev.

Kot še poudarjajo na ukrajinskem Kanalu24, ISW (Inštitut za vojaške študije) pravi, da UPC MP ni neodvisna verska organizacija, temveč podaljšek Rusije in orodje hibridne vojne. Poleg tega je UPC MP element ruske pravoslavne cerkve v Ukrajini, ki ga nadzoruje Kremelj.

C. R.