foto: Wikipedia

V 95. letu starosti je Gospod poklical k sebi kardinala Angela Sodana, nekdanjega državnega tajnika Svetega sedeža in dekana kardinalskega zbora. Kardinal Angelo Sodano je večkrat obiskal Slovenijo ter si dejavno prizadeval za njeno samostojnost.

Kardinal Sodano si je dejavno prizadeval za slovensko osamosvojitev, saj je bil v času osamosvajanja Slovenije državni tajnik Svetega sedeža. 29. junija 1991 ga je na to funkcijo imenoval papež Janez Pavel II. Ena njegovih prvih mednarodnih nalog je bila postopek za mednarodno priznanje Slovenije in Hrvaške. Kardinal se je tej nalogi v celoti posvetil, pri čemur so mu koristile tudi izkušnje dolgoletne diplomatske kariere. Za zasluge in osebni prispevek k mednarodnemu priznanju in uveljavljanju slovenske države je kardinal Angelo Sodano junija 1992 od tedanjega predsednika države Milana Kučana prejel zlati častni znak svobode Republike Slovenije.

Kardinal Sodano je bil v Sloveniji večkrat: najprej ob obeh obiskih papeža Janeza Pavla II. (leta 1996 in 1999), ob 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije ter leta 2012 na zasebnem obisku. Ob tej priložnosti je visoki gost obiskal kraje, ki so bili v času prve svetovne vojne na območju Soške fronte močno prizadeti, ter tam molil za mir in spravo med narodi. Njegov oče, g. Giovanni Sodano, se je namreč neposredno po nastopu miru osebno srečal z usodo ljudi na Tolminskem in Kobariškem, kamor je bil poslan, da bi poskrbel za dostojen pogreb tedaj še nepokopanih padlih vojakov.

Angelo Sodano se je rodil 23. novembra 1927 v italijanski deželi Piemonte, leta 1950 je prejel duhovniško posvečenje, leta 1977 pa škofovsko posvečenje. Od leta 1961 je deloval v vatikanski diplomaciji ter med letoma 1991–2006 je bil državni tajnik Svetega sedeža. Leta 1991 je prejel kardinalski naziv ter od 2005 do 2019 je bil dekan kardinalskega zbora. Nebeški Oče ga je poklical k sebi 27. maja 2022.

SŠK