foto: nadškofija La Valetta - Malta

Od 27. do 30. novembra je v Valletti na Malti potekalo plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE), ki se ga je udeležil tudi predsednik SŠK, dr. Andrej Saje. Zaključno poročilo zasedanja objavljamo v celoti.


 

Plenarno zasedanje Svetu evropskih škofovskih konferenc (CCEE) je potekalo na Malti od 27. do 30. novembra na povabilo malteškega nadškofa Charlesa J. Sciclune. Predsedniki škofovskih konferenc, združenih v Svetu evropskih škofovskih konferenc, so razpravljali o dogajanju na sinodi, s posebnim poudarkom na službi škofa v sinodalni Cerkvi in vlogi nadnacionalnih struktur.

Predsednik CCEE nadškof Gintaras Grušas je v uvodu orisal nekatere sinodalne izzive celine; poudaril je zavzemanje škofov za vse bolj sinodalno Cerkev, k čemur je pozval papež Frančišek; izpostavil je zavezanost evropskih Cerkva boju proti zlorabam in ponovil dolžnost, da se jim zoperstavijo s konkretnimi in učinkovitimi preventivnimi ukrepi.

Med izzivi, s katerimi se sooča Cerkev, so bili obramba življenja in človekovega dostojanstva, pomembnost mladih, novi migracijski valovi, prikrito preganjanje kristjanov v Evropi in nove meje umetne inteligence. Največji izziv ostaja evangelizacija, da bi v Evropi, ki jo vse bolj mikajo sekularizem, fundamentalizem in populistični nacionalizem, oznanjali veselje evangelija, ki izvira iz srečanja s Kristusom.

Evropski škofje so z zaskrbljenostjo spremljali tudi trenutne vojne razmere: vojno v Ukrajini, ki traja že drugo leto, prizore v Gorskem Karabahu in konflikt v Sveti deželi, ter ponovno poudarili svoj »ne« vojni in ponovno pozvali k dokončni prekinitvi ognja, izpustitvi talcev in odprtju humanitarnih koridorjev v Gazi.

Med zasedanjem je generalni tajnik sinode kardinal Mario Grech spregovoril o škofovski službi v sinodalni Cerkvi, generalni relator sinode kardinal Jean-Claude Hollerich SJ pa o vlogi nadnacionalnih struktur na sinodalni poti. Kardinal Grzegorz Ryś, nadškof v Lodžu, je predstavil poročilo delovne skupine za posodobitev Charte Œcoumenica, dokumenta o sodelovanju med krščanskimi Cerkvami v Evropi, ki sta ga CCEE in Konferenca krščanskih cerkva Evrope (CEC) podpisali leta 2001.

Ob koncu dela so škofje soglasno sklenili, da se sedež CCEE leta 2024 preseli iz švicarskega St. Gallena v Rim, hkrati pa so izrazili hvaležnost švicarski Cerkvi, zlasti škofiji St. Gallen, za sprejem in velikodušnost, s katerima je vsa ta leta spremljala delo tajništva CCEE. Člani CCEE so za eno leto podaljšali tudi mandat patra Martina Michalička kot generalnega tajnika CCEE, ki ta položaj zaseda od leta 2018.

Naslednje plenarno zasedanje bo potekalo v Beogradu med 24. in 27. junijem 2024 na povabilo nadškofa Ladislava Nemeta, podpredsednika CCEE.

Valetta, 30. november 2023