foto: CCEE

V dneh od četrtka, 29. aprila, do sobote, 30. aprila 2022, je v domu Dar il-Hanin Samaritan na Malti v okviru CCEE – Sveta evropskih škofovskih konferenc potekalo letno srečanje komisije odgovornih za katehezo.

Zbrali smo se predstavniki iz enaindvajsetih držav. Z nami so bili tudi predsednik CCEE msgr. Gintaras Grušas (nadškof v Litvi), predsednik katehetskega oddelka pri Komisiji za evangelizacijo in kulturo msgr. Đuro Hranič (nadškof v Đakovu) in msgr. Franz-Peter Tebartz-van Elst, delegat za katehezo pri Papeškem svetu za spodbujanje nove evangelizacije. Poleg teh so bili z nami še škofje iz Irske, Portugalske in Albanije.

Večji del prvega dne smo namenili poročilom iz posameznih držav. Vsebina poročil je bila povezana s Pravilnikom za katehezo in dokumentom Antiquum Ministerium. Umeščenost teh dveh dokumentov je različna. Nekatere države dokumentov še niso prevedle, druge si že prizadevajo uresničiti smernice Pravilnika. V Sloveniji sta oba dokumenta prevedena, pripravljene so narodne smernice za službo kateheta, v kratkem pa pričakujemo tudi potrditev obrednika za postavitev v službo.

V soboto dopoldne smo prisluhnili g. Robertu Zammitiju, generalnemu predstojniku Society of Christian Doctrine (MUSEUM). Gre za družbo, ki nas je gostila. Predstavil nam je poslanstvo, ki bi ga lahko definirali kot »alternativno« katehezo. Gre za poskus novih pristopov. V soboto dopoldne nas je nagovoril malteški škof (iz mesta Gozo) msgr. Anton Teuma. Tema je bila: Razumevanje kateheze v kontekstu sinode. Iz Slovenije se je srečanja udeležil dr. Andrej Šegula, predstavnik Slovenskega katehetskega urada pri SŠK. Glede na to, da gre za kraje, ki so povezani z apostolom Pavlom, smo si vzeli čas tudi za »romarski utrinek«. Sveto mašo smo obhajali v tamkajšnji konkatedrali.

(Besedilo je posredoval dr. Andrej Šegula.)