Pravoslavna cerkev v Kijevu (foto: EPA-EFE / SERGEY DOLZHENKO)

Sodišče v Ukrajini je prvič obsodilo visokega duhovnika Ukrajinske pravoslavne cerkve-Moskovskega patriarhata. Sodba je bila izrečena nekdanjemu vodji Kirovogradske škofije metropolitu Iosafu in tajniku te ustanove. V celoti sta priznala krivdo za kazniva dejanja, za katera sta bila obtožena, so sporočili iz tiskovnega centra ukrajinske varnostne službe.

Sodišče v Kropivnickem ju je ob upoštevanju dejstva, da sta sodelovala v preiskavi, obsodilo na 3 leta zapora oz. 2 leti pogojno zaradi kršitve enakosti državljanov, storjene s predhodno zaroto skupine oseb (2. del 28. člena in 1. del 161. člena ukrajinskega kazenskega zakonika). Sodišče jima je tudi za eno leto prepovedalo opravljanje funkcij vodij verskih služb in upravljanje s škofijo.

SBU( Ukrajinska varnostna služba) je opozorila, da so osumljenci javno hvalili zavzetje dela ukrajinskega ozemlja in “podžigali” medversko sovraštvo v regiji v korist  Rusije, države agresorke. Poleg tega je bil po podatkih preiskave škof član ožjega kroga moskovskega patriarha Cirila, s katerim je usklajeval subverzivne dejavnosti proti ukrajinski državi.

“V ta namen je bil metropolit v stalni komunikaciji z voditeljem ruske pravoslavne cerkve in je izvajal njegova navodila za upravičevanje ruske agresije in okupacije vzhodnih in južnih ozemelj Ukrajine, zlasti Krima. Navodila iz Moskve so prihajala v obliki pisnih okrožnic, pa tudi med osebnimi srečanji v Ruski federaciji. Škof je v kriminalno dejavnost vključil tajnika škofije. Po njunih navodilih so v cerkvah verske skupnosti ljudem razdeljevali sovražno propagandno literaturo, ki je bila v tiskarnah države agresorke natisnjena v več tisoč izvodih. V teh knjigah so ruski “avtorji” postavljali pod vprašaj ukrajinsko državnost in hvalili kremeljski režim,” piše v poročilu s sodišča.

Varnostna služba je še sporočila, da so med preiskavami na ozemlju škofije organi pregona našli veliko število proruskih tiskovin in dokumentov z dokazi o korespondenci z “usmerjevalci” iz Moskve.

Ukrajinske pravoslavne cerkve Moskovskega patriarhata

Predsednik Vladimir Zelenski je 1. decembra 2022 sporočil, da je Svet za nacionalno varnost in obrambo naložil ukrajinski vladi, naj predloži v obravnavo parlamentu osnutek zakona o začasni ustavitvi delovanja tistih verskih organizacij v Ukrajini, ki so povezane s centri vpliva v Rusiji.

Januarja je kabinet ministrov v radi (ukrajinskem parlamentu) registriral osnutek zakona o prepovedi delovanja vseh verskih organizacij v Ukrajini, ki so povezane z Rusijo.

Po podatkih SBU so bile sankcije že uvedene za 17 funkcionarjev Ukrajinske pravoslavne cerkve Moskovskega patriarhata, skoraj 250im duhovnikom RPC (ruske pravoslavne cerkve) pa je bil prepovedan vstop v Ukrajino. Prav tako je bilo 19 duhovnikom UPC MP odvzeto ukrajinsko državljanstvo.

C. R.