Škofa Jamnik in Ševčuk

Včeraj se je v Bruslju začelo plenarno zasedanje COMECE. Po uvodnih poročilih so večji del današnjega srečanja posvetili predavatelju dr. Othmarju Karasu, podpredsedniku Evropskega parlamenta. Visoki gost je predstavil razmere v Evropskem parlamentu predvsem pod vidikom volitev v parlament, ki bodo potekale prihodnje leto. Posebej je kot kristjan poudaril, kako smo prav vsi poklicani, da bi bili v Evropi priče upanja in dialoga, je sporočil slovenski delegat na zasedanju, ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik. 

Po končanem predavanju se je škof Jamnik kot predsednik Komisije za etiko srečal z njim še osebno in ga povabil, da bi sodeloval s komisijo s svojimi bogatimi izkušnjami, predvsem pa tudi kor dejaven kristjan v EU. Povabilo je z veseljem sprejel in posebej izpostavil, kako smo kristjani poklicani, da smo žive priče in glas krščanskih vrednot v Evropi, ki stoji pred mnogimi izzivi. Pravica do življenja je temeljna pravica že na cisto osnovni človeški ravni, kristjani pa si moramo se posebej prizadevati, da bomo vedno znova naredili vse, da se spoštuje življenje od spočetja do smrti. Na področju etike se odpira zelo veliko vprašanj, od prenatalne diagnostike, vprašanje umetne inteligence, duševnega zdravja, itd. “Kristjani naj bi si prizadevali, da v dialogu iščemo rešitve, presegamo delitve, nikogar ne izključujemo, ampak si prizadevamo, da bomo prisluhnili različnim pogledom. Pri tem pa je pomembno, da zelo jasno ohranjamo svojo identiteto in s svojim pričevanjem gojimo odgovornost za družbo, v kateri živimo. Pogovor s podpredsednikom parlamenta je bil res navdihujoč in je lepa spodbuda za nadaljnje delo Komisije za etiko pri COMECE,” je še sporočil škof Jamnik.

V okviru zasedanja je Jamnik stopil v kontakt z ukrajinskim episkopatom. Kijevski višji nadškof Svjatoslav Ševčuk, ki je nagovoril delegate konferenc, je v telefonskem pogovoru odgovoril tudi na nekaj vprašanj za spletno stran Družine.

Po predavanju se je višji nadškof Ševčuk škofu Jamniku osebno zahvalil za vse, kar Slovenija naredi s svojo podporo Ukrajini. Ob tem sta izpostavila pomen Slovenske Karitas, ki kljub temu, da vojna traja že skoraj dve leti, ni pozabila na Ukrajino. Višji nadškof Ševčuk je prav tako posebej hvaležen, da je leta 2022 tedanji predsednik slovenske vlade Janez Janša med prvimi evropskimi voditelji obiskal Ukrajino.

Škof Jamnik je svojega sobrata v škofovstvu povabil na obisk v Slovenijo in višji nadškof je vabilo s hvaležnostjo sprejel. Prijateljska povezanost z Ukrajino je tudi za Slovenijo, ne samo za Ukrajino, velik blagoslov, saj je naša podpora narodu, ki trpi grozote vojne, preizkus naše solidarnosti in hkrati priložnost, da pomagamo Ukrajini na mnoge načine.

Celotno novico ter pogovor z nadškofom Ševčuk si lahko preberete na spletni strani Družine.
C. R.