foto: Pixabay

Je mogoče, da bo globalna levičarska elita smatrala celo rožne vence v rokah smatrala kot izraz ekstremizma? Odgovor: je mogoče.

Članek, objavljen na portalu Atlantic, namreč trdi, da je katoliški rožni venec postal “ekstremistični simbol”, ker so katoličani vedno večji kontingent krščanskega nacionalizma. Karkoli že to pomeni.  Atlanticov sodelavec Daniel Panneton je zato izjavil, da je katoliški rožni venec postal “simbol” verskega radikalizma.

Rožni venec je niz kroglic ali vozlov, ki jih uporabljajo katoličani, ko molijo zaporedje molitev, vendar je neki pisec opozoril, da imajo ti pripomočki v sodobnem času veliko temnejši pomen. “Tako kot je puška AR-15 postala sveti predmet za krščanske nacionaliste na splošno, je rožni venec pridobil militaristični pomen za radikalno-tradicionalne (ali ‘rad trad’) katoličane,” trdi Panneton v v članku “Kako je rožni venec postal ekstremistični simbol.” Češ, na tem robu ekstremizma so kroglice rožnega venca vtkane v zarotniško politiko in absolutistično kulturo orožja. “Ti oboroženi radikalni tradicionalisti so prevzeli duhovno idejo, da je rožni venec lahko orožje v boju proti zlu, in ga spremenili v dobesedno nekaj nevarnega.”

Panneton je ob tem okrcal celoten spletni ekosistem zaradi razširjanja podob, ki prikazujejo krščanske bojevnike, tako zgodovinske kot sodobne, in ob tem nakazal, da so “strani družbenih medijev nasičene s podobami rožnega venca, pokritega s strelnim orožjem, bojevnikov v molitvi, križarskih memov Deus Vult (“Bog hoče”), in spodbude ljudem, naj se dvignejo in postanejo borci Cerkve.” Kroglice rožnega venca so, kot pravi, “pomočnik za zaporedje pobožnih molitev, so splošno priznan simbol katolicizma in vir moči. In mnogi se pristno preživljajo s konceptom katoliške teologije o militantni Cerkvi in ​​tradiciji glede rožni venec kot orožje proti Satanu.”

Dokaz za to naj bi bile replike rožnih vencev, ki so jih ameriški vojaki dobili med prvo svetovno vojno kot “borbene rožne vence”, sedaj pa so spletni hit krščanskih radikalcev. Podobne rožne vence naj bi dobili tudi pripadniki švicarske garde. Katoliške podobe naj bi se vse bolj mešale s simboli, ki romantizirajo ali stari Rim ali pa idealizirajo tradicionalno patriarhalno družino. Komentator tako trdi, da se je razlika med ameriškimi katoličani in protestanti zmanjšala, oboji so postali “zacementirani v skupnih vzrokih, kot je sovražnost do zagovornikov pravic do splava”.

In mnenje našega uredništva? Članek je samo dokaz več, zakaj je rožni venec moteč za satana.

C. R.