foto: Pixabay

Dvomov in vprašanj o zdravi pameti ruskega predsednika in njegovih pajdašev je vedno več. Po nedavnem poročilu Insiderja, ruske tiskovne hiše v izgnanstvu, upravičeno, saj se moskovska elita bolj kot na zdravo pamet zanaša na horoskop, astrologijo in celo misticizem. 

Zajčji luknji ruske elite ni videti konca, sploh po tem, ko je ruska tiskovna agencija v izgnanstvu razkrila, da se moskovska elita, ki bi morala biti temelj racionalnosti (čeprav kaže, da to že dolgo ni več), zanaša na psevdoznanost oziroma lažno znanost, na podlagi katere bije svojo bitko v lastni vojni. Pričakovali bi, da v svoji vojni strategiji upoštevajo realno stanje, vendar se očitno tudi v vojni zanašajo na horoskope in napoved zvezd, celo magijo, piše Foreign Policy.

Memorandum, ki ga je objavil Insider, ruska tiskovna hiša v izgnanstvu, opisuje, kako bi ruska zvezna stražarska služba (FSO), ki ščiti visoke uradnike, kot je Putin, ravnala z invazijo na Ukrajino ali katero koli drugo vojno, ki bi se prelila na ozemlje države. Osredotoča se na psihološko pripravljenost in zagotavlja, da bodo imeli uradniki FSO “moralno in psihološko podporo“, potrebno za upiranje temu, kar memorandum imenuje potencialni “množični ideološki napad“. Toda Rusov ne skrbi le običajna propaganda iz vojnega časa, kot so zahrbtne radijske oddaje ali podtalni časopisi. Namesto tega se Kremelj pripravlja na tako imenovan “psihološki napad” s strani sovražnika, ki bi z njimi lahko manipuliral tudi s hipnozo ali celo drugimi “mističnimi močmi”.

Vraževerje in ostala okultna verovanja izvirata iz samega vrha ruske elite
Vera v mistične moči je razmeroma pogosta v Rusiji, kjer je po poročanju tujih medijev že približno 20 odstotkov ljudi vsaj enkrat obiskalo jasnovidca, več kot 60 odstotkov pa jih verjame v neko obliko magije. Natalia Antonova, poročevalka iz Moskve, je za Foreign Policy dejala, da Rusi dejansko verjamejo v moč hipnoze, telekineze in da je resnični svet zanje na drugem mestu, za psevdoznanostjo. Ruski strah naj bi izviral predvsem iz vraževerja, najdemo pa ga celo v samem ruskem vrhu. Že dolgo se namreč govori, da ruski voditelji, vključno s Putinom, verjamejo v misticizem, astrologijo, numerologijo in jasnovidce – pa tudi v prepričanje, da je njihova vladavina nad veliko Rusijo vnaprej določena. Že leta 1988 je New York Times poročal, da “horoskop, ljudska medicina, homeopatija in vse vrste mistike zavzemajo vidno mesto v sovjetski družbi, delno vera, delno modna muha, a brez šale.

Rdeči vojak pred Kremljem z metlo iz bajoneta pomete napadalce. (Foto: Getty Images)

V memorandumu, ki ga je objavil Insider, je bilo razloženo, kako namerava FSO preprečiti to vrsto “hipnotičnih” napadov. Taktike vključujejo psihično krepitev častnikov s pripovedovanjem zgodb o pogumu in junaštvu njihovih kolegov. Drugi način za boj proti psihološki okužbi vključuje oglede častnikov FSO Hall of Fame and History in obiske moskovske cerkve Matere Božje Kazanske, verjetno zato, da z molitvijo odženejo hudiča.

Ukrajino so hoteli “desatanizirati”?
Misticizem se združuje z običajnejšim ruskim pravoslavnim prepričanjem o apokaliptičnem scenariju in satanskem vplivu. Na septembrski slovesnosti ob aneksiji delov Ukrajine je Putin opisal, kako je zahodno “zatiranje svobode samo po sebi prevzelo značilnosti vere: odkritega satanizma”. Nato je ruska vlada oktobra spremenila svojo utemeljitev vojne in trdila, da je bil njen motiv moralni, in sicer “izvesti desatanizacijo Ukrajine”. Čeprav se jezik satanizma včasih uporablja zgolj kot pretirana retorika, je včasih mišljen dobesedno. Konservativne ruske pravoslavne ideje o duhovnem bojevanju, v katerih je Zahod prikazan kot dobesedno demonski, so vpete v besednjak ruske države in pomešane z navdušenjem države nad psihično psevdoznanostjo.

S hipnozo na prilagajanje komunizmu?
Sovjetska država in njena naslednica sta eksperimentirali z nadzorom uma, ruski memorandum, ki je bil leta 2019 razveljavljen, pojasnjuje, kako so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja znanstveniki raziskovali ekstrasenzorno zaznavanje (ESP) in druge mistične sposobnosti. Zgodbe o hipnozi v Sovjetski zvezi je raziskoval že Simon Huxtable, ki ga je zanimalo, ali so sovjetske radiotelevizije uporabljale hipnozo, da bi svoje gledalce prepričale, naj se prilagodijo komunizmu. Pod drobnogled je takrat vzel televizijskega ‘psihoterapevta’ Anatolija Kašpirovskega ter vzpon parapsihologije in sugestije v zadnjih letih Sovjetske zveze.

Foto: Freepik

Foreigh Affairs piše med drugim o strategijah, za katere Rusi verjamejo, da jih sovražnik lahko uporabi, vključujejo pa psiho-korektivne igre, računalniške psi-viruse in kemični in biološki psihološki vpliv. Psihokorekcija je vrsta psevdoznanosti, namenjena “popravljanju” razvoja majhnih otrok z določenimi igračami in lahko vključuje eksperimentalno psihologijo. Začetna invazija na Ukrajino je bila podprta s trdno in realno silo: vojska skoraj 200.000 mož, ki jo je spremljalo resno topništvo in letalstvo. Ruski strokovnjaki so načrtovali lahko zmago. To pa se je sesulo pred ukrajinskim odporom in panična množična mobilizacija je le malo spremenila potek neuspeha. Ali jih bo trda in zanje kruta realnost zlomila, še ni znano, vsekakor pa ne gre podvomiti, da se bodo začeli zanašati na “magijo”, kar je izraz njihove psihološke ranljivosti, ki je vedno izrazitejša.

Nova24tv.si