foto: Wikipedia

Če bi nam to povedali in tega ne bi prebrali črno na belem v uradnem sporočilu Evropske komisije, ne bi verjeli, saj je vsebina novih smernic za “vključujočo komunikacijo” neverjetna.

Nahajajo se v dokumentu za interno objavo, ki ga je Il Giornale dobil v ekskluzivno last z naslovom #UnionOfEquality. Smernice Evropske komisije za vključujoče komuniciranje so navedena merila, ki jih je treba sprejeti za zaposlene Komisije pri zunanjem in notranjem komuniciranju. Kot je v predgovoru zapisala komisarka za enakost Helena Dalli, “moramo vedno ponujati vključujočo komunikacijo in zagotoviti, da je vsakdo cenjen in priznan v vseh naših gradivih ne glede na spol, raso ali etnično poreklo, vero ali prepričanje, invalidnost, starost ali spolno usmerjenost”.

V ta namen Evropska komisija določa vrsto pravil, ki ne le brišejo konvencije in besede, ki so se uporabljale od nekdaj, temveč tudi nasprotujejo zdravi pameti. Prepovedana je uporaba spolno zaznamovanih imen, kot so “delavci ali policisti”, ali uporaba moškega zaimka kot privzetega zaimka, prepovedano je organizirati razprave, v katerih je zastopan samo en spol (samo moški ali samo ženske), in prepovedana je tudi uporaba “gospa ali gospodična”, razen če prejemnik sporočila to izrecno navede. A to še ni vse: predavanja ne morete začeti z običajnim izrazom “gospe in gospodje”, temveč morate uporabiti nevtralno formulo “dragi kolegi”.

Več si lahko preberete TUKAJ.