Msgr. Martin Kmetec je nadškof v Izmirju (foto: Youtube / posnetek zaslona)

V zadnji številki revije “Med nami” v letu 2021 je bil objavljen tudi poziv škofa v Izmirju/Smirni Martina Kmetca, sicer člana slovenske minoritske province, za zbiranje sredstev pri obnovi porušenih zgradb. Njegovo sporočilo objavljamo v celoti:

Spoštovani in dragi bralci revije Med nami! Obračam se na vas kot prijatelje, s katerimi smo skupaj romali v Assisi, se srečevali na različnih srečanjih in poteh. Pred kratkim
sem srečal asiško romarko v Lyonu, v Franciji, kamor sem bil povabljen na podelitev palija tamkajšnjemu nadškofu. Ko me je kot sestra uršulinka prišla pozdravit v zakristijo, je nisem spoznal, in ko mi je rekla, da smo nekoč romali skupaj v Assisi, me je to srečanje ganilo do solz.

Mnogo let je že minilo, odkar smo se prvič podali v Assisi, mnogo let je preteklo, odkar nisem več v Sloveniji. Moje romanje se nikakor ne konča. Bogu sem hvaležen za prehojeno pot, za delo, ki sem ga mogel opraviti v letih svojega duhovniškega poslanstva.

Pred enim letom se je zame začelo nekaj novega, veliko težjega in mnogokrat tudi nedoumljivega. Postavljen sem bil za pastirja smirnski Cerkvi, edini Cerkvi, omenjeni v Apokalipsi, ki je še ostala živa. Našel sem stanje, ki si ga škof težko predstavlja in ga ni lahko sprejeti: potres je poškodoval katedralo, cerkev sv. Polikarpa, ki se drži škofije, in cerkev v Karšiyaki, kjer sem sedem let deloval kot duhovnik.

Naše finančno stanje je zelo slabo in sami ne zmoremo pokriti stroškov vseh potrebnih popravil. Zato prosimo na vse strani, obračamo se na različne organizacije. Nekaj sredstev
smo že dobili, vendar še zdaleč ni dovolj. Zato se na vas obračam z veliko prošnjo, da
prispevate kakšen majhen delež za popravilo naših cerkva, ki so velik zaklad naše stoletne dediščine in edini prostor našega upanja. Sledimo načelu »zrno do zrna, kamen do kamna«.

Iskreno se vam zahvaljujem za vsak dar; naj bosta dva novčiča, ki vam bosta dala čutiti Božjo bližino in srečo. Ničesar ne bomo nesli s seboj s tega sveta; tega se sam pri sebi zelo zavedam, zato je bilo vse, kar sem mogel v življenju z Božjo pomočjo narediti, za Cerkev.
S skupnimi močmi gradimo božjo hišo kakor nekoč sveti Frančišek! Že vnaprej vam želim, da vam Bog povrne s svojo milostjo, in kličem na vas Božji blagoslov. Obenem pa vam že sedaj želim, da vas adventno hrepenenje pripelje k jaslim, kjer leži naš Odrešenik. Naj vas
spremlja Božji blagoslov.

p. Martin Kmetec, smirnski nadškof

Trkamo na odprto srce naših bralcev s prošnjo za pomoč našemu misijonarju v Izmirju. Pomagajmo mu skrbeti za božjo hišo! Svoje darove lahko nakažete na številko
TRR-računa: SI56 0420 2000 3336 155
(Slovenska minoritska provinca, Minoritski trg 1, 2250 Ptuj)
Pripis: SMIRNA
Za vsak najmanjši dar se iz srca zahvaljujemo. Mir in dobro!

Vir: Med nami